Uspješno završio jubilarni Proljetni međunarodni bjelovarski sajam

zavrsen-proljetni-sajam-2017
Završio je 20. po redu Proljetni međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu na kojem se predstavilo oko 500 izlagača iz Hrvatske i stranih zemalja.
 
U petak, 31. ožujka 2017. godine Sajam je svečano otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.
 
Uz ostale govornike, zamjenika ministra poljoprivrede Narodne Republike  Kine Qua Dongyua, župana Damira Bajsa i direktora Bjelovarskoga sajma Davorina Posavca, prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec. Gradonačelnik je govorio o poljoprivredi kao izuzetno zahtjevnoj grani gospodarstva koja u cijelom svijetu opstaje jedino zahvaljujući pomoći iz državnog i lokalnog proračuna.
 
-         Nama u Gradu Bjelovaru to je potpuno jasno, rekao je tom prigodom gradonačelnik, i zato izdvajamo oko 3,5 milijuna kuna za 40-tak potpora u poljoprivredi. Naš zadatak, cilj i vizija je osnažiti i unaprijediti poljoprivredu i agrar. Provodimo ili smo proveli dvanaest znanstvenih projekata sa znanstvenim ustanovama kako bi usvajanjem novih znanja i stručnih spoznaja našu poljoprivredu te proizvode hrvatskog i bjelovarskog sela mogli učiniti konkurentnima. Smatram da, uz nove znanstvene i stručne spoznaje, možemo proizvoditi više i kvalitetnije i samo tako naša hrana može postati strateški resurs, a za Hrvatsku je domaća hrana, svakako, strateški resurs.
 
Imamo sve više mladih i kreativnih poljoprivrednika u Hrvatskoj koji se bore za svoje mjesto, ne samo na hrvatskom, nego i na europskom tržištu.
 
U narednih sedam godina, iz sredstava EU, na raspolaganju nam je za poljoprivredu 3,5 milijardi eura. To su izuzetno velika sredstva koja moraju biti pošteno i pravilno raspodijeljena, uz ubrzane postupke i pojednostavljene procedure. Nužno je i sniziti kamate na poljoprivredne kredite.
 
Svi zajedno smo svjedoci razvoja turizma koji donosi veće prihode, povećanje broja gostiju i noćenja, porast investicija u hotele. Istovremeno nam poljoprivreda već godinama stagnira, rekao je gradonačelnik.
 
Gradonačelnik Antun Korušec je na kraju rekao da hrvatska poljoprivredna dobra i hrana moraju ispuniti police trgovačkih lanaca, hotela i turističkih objekata. Smatra i da se domaće meso, mlijeko, voće i povrće mora prodavati na hrvatskom turističkom stolu kako bi se vratio optimizam i život na selo i kako bi se zadržali ljudi na selu.
 
Na štandu Grada Bjelovara, već deset godina, omogućuje se bjelovarskim proizvođačima besplatno izlaganje i prodaja njihovih proizvoda. Tradicija je to koja se nastavila i ove godine. Našle su se tu različite vrste sireva, med, voćne rakije i vina te domaća tjestenina, gljive, salate, bučino ulja i ljekovito bilje bjelovarskoga kraja. Svoje mjesto na štandu imalo je i Likovno udruženje Bjelovar sa slikama svojih članova.
 
Tijekom tri dana sajma, svi zainteresirani mogli su dobiti potrebne informacije na gradskom štandu: o kreditnim linijama gdje Grad Bjelovar već godinama subvencionira kamatu do 2 %, o legalizaciji objekata, korištenju fondova iz Europske unije, subvencijama Grada za poduzetnike i poljoprivrednike, o energetskoj obnovi i certifikaciji objekata.
 
S Poljoprivrednim institutom Osijek Grad Bjelovar organizirao je i predavanje „Proizvodnja proteina za OPG iz biljnih izvora“. Predavač je bio doc. dr. sc. Branimir Šimić.
 
 
Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević
 

Powered by WordPress | Mag Design

Certifikati i statusi

Grad Bjelovar dobio status

ISO certifikat 9001:2008

BFC - certificiranje gradova s povoljnim poslovnim okruženjem

Strategija gospodarskog razvoja grada Bjelovara 2011.-2015. Proračun Grada Bjelovara za 2017. godinu – Vodič za građane


Strategija razvoja Grada Bjelovara 2016. - 2020.

Pregled realiziranih projekata – investicija Grada Bjelovara u razdoblju 2006. – 2016.

Grad - prijatelj djece

E-Poslovanje - priručnik za poduzetnike

WiFi Bjelovar

WiFi Bjelovar - Bežična mreža Grada Bjelovara

GEOPORTAL

Geoforum Grada Bjelovara

Bjelovar Maps - GIS preglednik

Kategorije

Pretraga po kategoriji

Pretraži kategorije

Zadnje objavljeno

Investicije i projekti

Investicije i projekti

Investicije i projekti Grada Bjelovara 2009. - 2012.

Investicijski vodič grada Bjelovara

Suradnje

Fakulteti

Fakulteti

Visoka tehnička škola u Bjelovaru

EFRI - Nastavni centar Bjelovar

Turizam

Turizam

Turistička zajednica Bilogora - Bjelovar

Pratite nas putem e-maila

Pratite nas putem e-maila

Primajte novosti s www.bjelovar.hr izravno na e-mail! Upišite svoju e-mail adresu:

Brzi izbor

Informacije

Grad Bjelovar - pristup informacijama

Pitajte Gradsku upravu

Pohvale i pritužbe na račun Gradske uprave

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću

Slučajne fotografije

Gradonačelnik primio natjecatelje Atletskog kluba Sokol Bjelovar Lino višebojac u Bjelovaru, 22. listopada 2015., školsko-sportska dvorana u Bjelovaru FOTO: Ljiljana Balažin www.bjelovar.hr U Bjelovaru obilježena petnaesta godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, 10. prosinca 2014. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr Cvjetni korzo 2014. u Bjelovaru FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr Bjelovarski Husari sudjelovali na Međunarodnom vojničkom skupu husara u gradu Igalu u Mađarskoj, 23. srpnja 2016. FOTO:Kristina Turković www.bjelovar.hr Svečano otvorena prva javna garaža u Bjelovaru, 10. siječnja 2014. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Brzi info

Grad Bjelovar
Trg Eugena Kvaternika 2
43000 Bjelovar
Telefon: +38543622000
Fax : +38543244615

Radno vrijeme za stranke:
Upravni odjeli i Tajništvo
8.00 - 13.00 sati
Upravni odjel za komunalne djelatnosti i uređenje prostora
7.30 - 12.00 sati

OIB: 18970641692
Matični broj: 02562154
ŽR: 2402006-1802400001
IBAN: HR4324020061802400001

http://goo.gl/maps/wNOxf