Vježbom evakuacije dokazana izvrsna spremnost žurnih službi

vjezba-evakuacije-2017

U sklopu obilježavanja Dana civilne zaštite Grad Bjelovar, zajedno s Visokom tehničkom školom Bjelovar, a u koordinaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područnog ureda Bjelovar, u četvrtak je, 2. ožujka 2017. organizirao evakuacijsku vježbu pod nazivom „Brži od vatre – VTŠ BJ i Grad Bjelovar“.

Uz zaposlenike Gradske uprave i studente Visoke tehničke škole, u akciji je sudjelovao i gradonačelnik Antun Korušec, a zamjenica Lidija Novosel, kao predsjednica Stožera civilne zaštite, rukovodila je evakuacijom.

Požar je simuliran u velikoj gradskoj vijećnici nakon čega se oglasio alarm te je počela evakuacija iz zgrade u dvorište Gradske uprave. Ubrzo su obaviještene sve žurne službe. Policija, hitna pomoć, vatrogasci i Gorska služba spašavanja vrlo brzo su stigli na mjesto događaja te je svatko napravio svoj dio posla kao i u slučaju stvarnoga požara. Pružena je pomoć dvoje unesrećenih, a prikazano je i evakuiranje iz zgrade kroz prozor.

-       Zakonska obveza je da se svake dvije godine održi takva vježba. Ove smo godine dogovorili s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje da vježbu napravimo istovremeno s Visokom tehničkom školom jer je to kompleks zgrada koje su povezane hodnicima. Također, danas na Dan civilne zaštite želimo vidjeti spremnost naših kolega i studenata, na koji način se sve mogu evakuirati i koji su eventualni propusti Plana evakuacije i spašavanja. Nakon vježbe smo sazvali Stožer civilne zaštite koji se sastoji od različitih žurnih službi koje mogu biti pomoć građanima. Zajedno ćemo izanalizirati ovu vježbu i dogovoriti se za neke daljnje korake jer u situacijama kad se događaju nesreće, mi moramo odreagirati i pomoći civilnom stanovništvu na najbolji mogući način. Članovi Stožera civilne zaštite su predstavnici Opće bolnice Bjelovar, Zavoda za hitnu medicinu, Javna vatrogasna postrojba, Crveni križ, Zavod za javno zdravstvo, Veterinarija, Komunalac, Vodne usluge, Hidroregulacija…dakle, različite službe koje u određenim situacijama mogu pomoći civilnom stanovništvu. Mi smo 2015. godine imenovali 76 povjerenika civilne zaštite na području grada, koji su prošli obuku, rekla je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.

Zamjenica je tom prilikom napomenula kako su prilikom vježbe žurne službe vrlo brzo reagirale što je pohvalno, a to se vidjelo, kaže, i u nedavnom požaru koji je izbio u jednoj bjelovarskoj tvornici. Kako bi istaknula veliku i odgovornu ulogu Stožera civilne zaštite podsjetila je i na ratno stanje, kojemu smo svjedočili u našoj novijoj povijesti, kada je na području Bjelovarsko-bilogorske županije postojalo 1700 članova Civilne zaštite. Brinuli su o stanovništvu te, među ostalim, i o zamračivanjima, skloništima i izbjeglicama koje su dolazile na naše područje, a bez njih teška ratna situacija, smatra, bila bi još teža.

Tekst i fotografije: Kristina Turković

Powered by WordPress | Mag Design

Certifikati i statusi

Grad Bjelovar dobio status

ISO certifikat 9001:2008

Strategija gospodarskog razvoja grada Bjelovara 2011.-2015. Proračun Grada Bjelovara za 2017. godinu – Vodič za građane


Strategija razvoja Grada Bjelovara 2016. - 2020.

Pregled realiziranih projekata – investicija Grada Bjelovara u razdoblju 2006. – 2016.

Grad - prijatelj djece

E-Poslovanje - priručnik za poduzetnike

WiFi Bjelovar

WiFi Bjelovar - Bežična mreža Grada Bjelovara

GEOPORTAL

Geoforum Grada Bjelovara

Bjelovar Maps - GIS preglednik

Kategorije

Pretraga po kategoriji

Pretraži kategorije

Zadnje objavljeno

Investicije i projekti

Investicije i projekti

Investicije i projekti Grada Bjelovara 2009. - 2012.

Investicijski vodič grada Bjelovara

Suradnje

Fakulteti

Fakulteti

Visoka tehnička škola u Bjelovaru

EFRI - Nastavni centar Bjelovar

Turizam

Turizam

Turistička zajednica Bilogora - Bjelovar

Pratite nas putem e-maila

Pratite nas putem e-maila

Primajte novosti s www.bjelovar.hr izravno na e-mail! Upišite svoju e-mail adresu:

Brzi izbor

Informacije

Grad Bjelovar - pristup informacijama

Pitajte Gradsku upravu

Pohvale i pritužbe na račun Gradske uprave

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću

Slučajne fotografije

Donacija Grada Bjelovara i OPG-a Platiša stradalima od poplava - Danijel Platiša, nosioc  OPG-a Platiša donira tisuću pilića, Grad Bjelovar jednu tonu startera  za piliće, 8. srpnja 2014., velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr Na konferenciji za novinare predstavljen projekt Projekt Bjelovarski doručak kojim je Grad Bjelovar prvi u Hrvatskoj uveo domaću svježu hranu u škole i vrtiće, 1. rujna 2017., velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Kristina Turković Lovrić www.bjelovar.hr Održana petnaesta Terezijana FOTO: Dubravka Dragičević Pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara održan je četrnaesti po redu Božićni Gala Koncert, 20. prosinca 2016., školsko-sportska dvorana FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr Modernizacija pravosuđa ide iz Bjelovara Argonauti proslavili Noć prvaka, 1. listopada 2016., prostor Bjelovarskoga sajma FOTO: Kristina Turković www.bjelovar.hr

Brzi info

Grad Bjelovar
Trg Eugena Kvaternika 2
43000 Bjelovar
Telefon: +38543622000
Fax : +38543244615

Radno vrijeme za stranke:
Upravni odjeli i Tajništvo
8.00 - 13.00 sati
Upravni odjel za komunalne djelatnosti i uređenje prostora
7.30 - 12.00 sati

OIB: 18970641692
Matični broj: 02562154
ŽR: 2402006-1802400001
IBAN: HR4324020061802400001

http://goo.gl/maps/wNOxf