Komisija za certificiranje gradova s povoljnim poslovnim okruženjem donosi završnu ocjenu o Gradu Bjelovaru

Komisija za certificiranje gradova s povoljnim poslovnim okruženjem boravila je u jednodnevnoj posjeti Gradu Bjelovaru te donijela završnu ocjenu o ispunjenosti uvjeta za stjecanje BFC certifikata, 14. svibnja 2013., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Certificiranje gradova s povoljnim poslovnim okruženjem međunarodni je projekt namjenjen zemljama jugoistočne Europe kojim gradovi stječu BFC certifikat (Business Friendly Certificate). Certifikat označava uspostavljenu pozitivnu poduzetničku klimu na lokalnoj razini, u skladu sa međunarodnim standardima.

Grad Bjelovar potpisao je 17. svibnja 2012. godine Sporazum o uključivanju u pilot-projekt u kojem osim Bjelovara sudjeluju još četiri grada iz Republike Hrvatske: Rijeka, Crikvenica, Osijek i Ivanec. Preostali partneri su gradovi i općine iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine.
 
U utorak, 14. svibnja 2013. godine Komisija za certificiranje boravila je u jednodnevnoj posjeti Gradu Bjelovaru te donijela završnu ocjenu o ispunjenosti uvjeta za stjecanje znaka.

Grad Bjelovar je prvi grad u Hrvatskoj (između preostala četiri) koji je zadovoljio više od 75% zadanih kriterija iz projekta i to u periodu kraćem od 12 mjeseci te uputio poziv Komisiji za certificiranje za stjecanje međunarodnog BFC pečata. Inače, trajanje ovog projekta je 18 mjeseci, a u postupak certificiranja uključeni su gradovi koji prema ocjenama europskih evaluatora već imaju određene preddispozicije za stjecanje certifikata.

Nositelj projekta je NALED (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj iz Beograda), a financira ga Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) putem ORF-a (Open Regional Fund). Za Republiku Hrvatsku koordinator projekta je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Na kraju boravka Komisije za certificiranje u Bjelovaru održana je i konferencija za novinare na kojoj je, uz gradonačelnika Grada Bjelovara Antuna Korušca i direktorice Lokalne razvojne agencije LORA Adele Zobundžije, o provedbi projekta govorio i predstavnik koordinatora projekta za Republiku Hrvatsku doc. dr. sc. Saša Drezgić, voditelj projekta (Ekonomski fakultet u Rijeci).

On je, uz ostalo, rekao da će Komisija nakon sabiranja informacija i dojmova izraditi izvještaj o postignutome. Iako nije mogao govoriti detaljnije, novinarima je ipak rekao da je Bjelovar primjer dobre prakse za dobivanje građevinskih dozvola, a da bi Grad trebao bolje promicati i afirmirati dobre primjere rada koje ima. Dobivanje BFC pečata ne znači samo ispunjavanje određenih uvjeta i kriterija već je to sustavan posao gdje će se pratiti i nadzirati rad i djelovanje Gradske uprave, lokalni ekonomski razvoj te započeti projekti i kako se oni odražavaju na gradski proračun.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec obratio se novinarima i rekao da je Grad dobio smjernice što treba popraviti. Za dvije godine počinje proces recertifikacije i nema spavanja – rekao je. Sve procedure treba dalje razvijati kako bismo bili mjesto gdje poduzetnici dolaze investirati, a mi smo već stvorili te preduvjete, samo ih trebamo kvalitetno prezentirati.

Ljiljana Balažin i Anamarija Zglavnik
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content