Održana konferencija za novinare o radu dječjih vrtića

U petak, 28. svibnja 2010. godine održana je konferencija za novinare o osiguranju sredstava Grada Bjelovara za dječje vrtiće, listi čekanja i novim državnim pedagoškim standardima.

Na konferenciji su sudjelovali Đurđica Ištef Benšić, zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara, Stjepan Grula, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti te Vesna Grđan, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar, Senka Marija Ivanušec, ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban i Danijela Kos, ravnateljica Dječjeg vrtića Osmijeh.

Pročelnik Stjepan Grula je odmah na početku konferencije naglasio da su dječji vrtići na području Grada, što se tiče izdvajanja sredstava, prostora, organizacije rada i programima pri samom vrhu Republike Hrvatske. Grad Bjelovar za potrebe predškolskog odgoja za gradski vrtić i za sufinanciranje privatnih dječjih vrtića izdvaja godišnje trinaest milijuna kuna. To je 15% izvornih prihoda Grada Bjelovara. Iako je recesija, pročelnik Grula je rekao da se neće dirati u planirana sredstva za dječje vrtiće, ali da dodatnih sredstava u ovoj, a najvjerojatnije i u slijedećoj godini, neće biti. Participacija roditelja u cijeni smještaja se za sada neće povećavati. U slučaju povećanja materijalnih troškova zbog najavljenih poskupljenja, tada će se morati razmatrati i povećanje participacije roditelja. Ovisno o socijalnoj kategoriji, roditelji plaćaju vrtiće između 200 i 800 kuna za dijete na mjesec.

Nedavno je upisano u bjelovarske vrtiće 920 djece. Novoupisane djece u gradskom vrtiću Bjelovar je 109, u Cicibanu 20 i u Osmijehu ih je 10. Ipak, nakon završenih upisa u vrtiće, utvrđeno je da je ostalo oko 400 neupisane djece. Roditelji predškolske djece uvidjeli su pozitivne strane upisa svoje djece u dječje vrtiće te se broj zainteresiranih povećao, a i zatvaranje dječjeg vrtića Bambi dovelo je do ovolikog broja neupisanih mališana.

Ravnateljica gradskog vrtića Vesna Grđan istaknula je da su poštivali listu prioriteta pri upisu djece. Prioriteti su ponajprije djeca čija oba roditelja rade, djeca invalida Domovinskog rata te djeca iz obitelji s troje ili više djece čija braća ili sestre od prije pohađaju isti vrtić. Nažalost lista čekanja je velika, ali ako bi se primijenili novi državni pedagoški standardi o broju djece u grupama, lista bi bila još puno veća. Grad Bjelovar će stoga poslati dopis Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa i zatražiti da se primjena ovih standarda prolongira za neko bolje vrijeme.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content