Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Izvrstan program BOK festa za 15. rođendan

Bjelovarski odjeci kazališta, poznatiji kao BOK fest, u Bjelovaru počinju u četvrtak 27. travnja 2017. Taj kazališni festival, koji je poznat u cijeloj Hrvatskoj i jedan je od glavnih prepoznatljivosti našega grada, najavljen je u petak 21. travnja 2017. Ovogodišnje izdanje, 15. po redu, predstavio je gradonačelnik Antun Korušec te umjetnički direktor festivala, naš poznati glumac Goran Navojec. Na konferenciji za novinare sudjelovale su i zamjenice gradonačelnika Lidija Novosel i Jasna Višnjević te mladi bjelovarski glumac Ivan Ožegović, predsjednik udruge Bjelovart Tihomir Vondra i ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Slobodan Kaličanin.
Na repertoaru će biti trenutačno najpopularnije predstave u Hrvatskoj, ali i mnoga popratna događanja u kojima će sudjelovati naši glumci. U četvrtak, 27. travnja, festival će otvoriti zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište s predstavom Bella figura.
 
–       Za ovogodišnji BOK fest u proračunu Grada Bjelovara izdvojeno je 250 tisuća kuna. Kao i uvijek Grad Bjelovar je glavni pokrovitelj, a organizatori su Grad Bjelovar, Pučko otvoreno učilište i udruga Bjelovart. Cijene ulaznica ostaju iste kao i prijašnjih godina, godinama nisu mijenjane, a iznose od 20 do 25 kuna. Na sva popratna događanja, poput Rukometnog BOK turnira, Retro partyja, Glumačke moto alke i Izložbe glumaca, dakako da je ulaz besplatan. Tijekom ovih 15 godina na Bok festu je održano 167 predstava, a kazališta su bila iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Francuske. Izvedbi je bilo puno više. Ukupno 98 predstava bilo je na Malom BOK-u, a 70 predstava na Assiteju, koji se u Bjelovaru održava od 2012.  Bok fest je tradicionalna manifestacija i brend grada koji pokazuje povezanost Bjelovarčana s kazalištem i s kulturom. Ona se jednostavno očekuje u Bjelovaru, a Bjelovar je uvijek bio sjajan domaćin. Ugostili smo sjajne predstave, glumce i redatelje. Puno toga se dogodilo u 15 godina i pripremamo jednu retrospektivu koju ćemo publicirati kako bismo za povijest i buduće naraštaje ostavili sjećanje što smo sve ostvarili u prvih 15 godina. Sretan sam i ponosan što sam u ovoj priči sudjelovao kao gradonačelnik i što sam dao svoj obol tome, istaknuo je gradonačelnik Korušec zahvalivši Goranu Navojcu na svemu što je sa svojim suradnicima napravio za Bjelovarske odjeke kazališta, kao i za promociju našega grada u cijeloj Hrvatskoj, ali i izvan njezinih granica.
 
Umjetnički direktor festivala Goran Navojec izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom s Gradom Bjelovarom te je zahvalio gradonačelniku na potpori kazališnoj umjetnosti. Također, naglasio je kako nakon 15 godina može reći kako je Bjelovar ulazi među prva tri grada u Hrvatskoj prema konzumaciji kazališne umjetnosti, gledano prema broju stanovnika te da stoji uz bok velikim gradovima koji imaju puno duži staž kada su kazališni festivali u pitanju.
 
Među 13 predstava ovogodišnjeg BOK-a, svojevrsna atrakcija zasigurno je rock mjuzikl Antigona koji će biti izveden na otvorenom – na paviljonu u središtu grada. Svojom atraktivnošću nimalo ne zaostaju ni ostale predstave koje izvode renomirana hrvatska kazališta poput zagrebačkog i zadarskog HNK, Teatra ITD ili Satiričkog kazališta Kerempuh.
 
Nakon konferencije za novinare, u BOK kiosku na gradskome korzu, prodane su i prve ulaznice za predstave. Prodao ih je naš poznati glumac Ivo Gregurević, koji je proglašen i kumom 15. BOK festa. Uz to, dvoje Bjelovarčana, najvjernijih posjetitelja festivala koji u 15 godina nisu propustili gotovo nijednu predstavu, dobili su po dvije ulaznice za svaku ovogodišnju predstavu. 
 
Bok fest, već tradicionalno, odvija se u tri dijela. Prvi dio čini Mali BOK s repertoarom za djecu, drugi je Susret profesionalno vođenih amaterskih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej, a treći je BOK fest s predstavama za odrasle. Bok fest završava 10. svibnja predstavom Bjelovarskoga kazališta Sutra pripada meni.
 
Tekst: Kristina Turković Lovrić
Fotografije: Dubravka Dragičević
 
Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content