Argonauti proslavili Noć prvaka

Argonauti proslavili Noć prvaka, 1. listopada 2016., prostor Bjelovarskoga sajma FOTO: Kristina Turković www.bjelovar.hr

Ekipa bjelovarskih lađara, Argonauti, koja je 13. kolovoza 2016. pobijedila na Maratonu lađa među 34 ekipe i tako se upisala u povijest kao prva kontinentalna ekipa kojoj je to pošlo za rukom, u subotu 1. listopada je proslavila tu veliku pobjedu.

Noć prvaka, kako nazivaju slavlje, održana je na prostoru Bjelovarskoga sajma. Samo iz doline Neretve došlo je sedam autobusa s lađarima i njihovim prijateljima. Uz njih, i naravno naše Argonaute te bjelovarsku ekipu Šumara koja je osvojila na izvrsno 15. mjesto na Maratonu lađa, na proslavu je došlo i mnoštvo Bjelovarčana, gostiju, ali i uzvanika. Bio je tu izaslanik predsjednice Mate Granić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur te mnogi drugi.

Noć prvaka posjetila je i zamjenica bjelovarskoga gradonačelnika Lidija Novosel koja se i obratila prigodnim riječima na početku svečanosti.

Dragi Argonauti i Šumari, sve vas pozdravljam u ime svih građana grada Bjelovara, svih onih koji su danas ovdje i svih koji su s vama u mislima bili 13. kolovoza kada ste osvajali Neretvu. Čestitam vam na postignutom uspjehu i hvala vam što svojim pustolovinama promovirate grad Bjelovar na najbolji i najljepši mogući način. Argonauti, deset godina sanjali ste san, trenirali, odustajali pa opet počinjali, svađali se sa ženama i odricali se svog slobodnog vremena da biste danas bili tu gdje jeste i svaka vam čast na tome. Dokazali ste da su Bjelovarčani pošteni, vrijedni, nadasve tvrdoglavi i uporni ljudi koji ne odustaju ni onda kada im uvjeti za ostvarenje određenih ciljeva nisu najbolji.

Podsjetili ste nas na priču o grupi mladića godina iz našeg grada koja je prije pedesetak igrala rukomet na blatnjavom rukometnom igralištu i nije odustajala jer je imala san da budu europski prvaci. Svoj san su i dosanjali. Tadašnji bjelovarski rukometaši postali su prvaci Europe 1972. godine i proslavili Bjelovar koji i danas slovi kao grad rukometa. Vi ste, dragi lađari, prije desetak godina počeli veslati u gradu bez rijeke i jezera, sanjajući da ćete možda jednom biti prvaci Maratona lađa i, eto, i taj se san ostvario. Stoga, ne bi bilo čudno da se o Bjelovaru uskoro priča kao o gradu lađara. Čestitam vam još jednom i poručujem da je Grad Bjelovar uvijek bio uz vas i to će biti i u budućnosti jer vi to zaslužujete i naš ste ponos. Želim vam puno sreće i zadovoljstva u budućnosti, razumijevanja, bistrih glava, dobrih treninga, mirnih voda, čvrstih lađa i vesla koje će vas voditi prema vašim životnim ciljevima – privatnim i poslovnim. Želim vam da se danas dobro i zasluženo zabavite, a zatim krenete u nove pobjede, rekla je zamjenica Novosel.

Izlaskom na pozornicu cijela ekipa Argonauta je dobila veliki pljesak, a u ime svih nekoliko rečenica rekao je njihov kapetan Tomislav Smrček – Čonč. Istaknuo je kako nije bilo lako doći do pobjede te da Argonauti nikako nisu slučajna ekipa kako su neki tvrdili, kaže, nakon Maratona lađa. Pobjedi su prethodili brojni treninzi tijekom desetak godina, brojna natjecanja, ne samo na Neretvi, mnoge svađe unutar ekipe te jaka volja i puno znoja kako bi osvojili Veliki štit kneza Domagoja. Kapetan Čonč zahvalio se svima na podršci, tako i domaćinima iz doline Neretve, te je istaknuo da su već počeli s novim treninzima i da vjeruje da će i sljedeće godine dati sve od sebe.

Na svečanosti u Aukcijskoj dvorani Bjelovarskoga sajma zapjevali su Klapa Bjelovar, Klapa Rogotin, ženska klapa Stentoria iz Daruvara, policijska klapa Sveti Matej, Rajko Suhodločan. Navečer, slavlje je nastavljeno uz grupe Flashback i Dangube, a na kraju su zasvirali i Diktatori uz legendarnog Marijana Bana.

TEKST I FOTO: Kristina Turković

Back to top