Skip to content Skip to main navigation Skip to footer
Bjelovar - Grad prijatelj djece
Bjelovar – Grad prijatelj djece

Titula Grada-prijatelja djece Bjelovaru je svečano uručena u utorak, 22. studenoga 2016., u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici u sklopu godišnjeg Savjetovanja gradova i općina prijatelja djece. Priznanje je tadašnjem gradonačelniku Antunu Korušecu uručila prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, ujedno i predsjednica Saveza Društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Na projektu stjecanja statusa „Grad – prijatelj djece“, Grad Bjelovar radio je pune tri godine kako bi stvorio uvjete potrebne za kandidaturu.

U skladu s tim, 2013. godine osnovan je Koordinacijski odbor za stjecanje statusa Grad-prijatelj djece i Dječje gradsko vijeće Grada Bjelovara kao oblik participacije djece u lokalnoj zajednici. Na taj način djeca i mladi mogu javno iznositi svoje želje, prijedloge, mišljenja, kritike te odašiljati poruke odraslima kako bi ih uvažili pri donošenju odluka važnih za život i razvoj djece.

Tijekom 2014. i 2015. godine Dječje gradsko vijeće Grada Bjelovara osmišljavalo je aktivnosti vezane uz ostvarivanje kvalitetnijeg života djece i mladih. Primjerice, među ostalim, organiziran je maskenbal, različite radionice u povodu praznika i blagdana te drugih važnijih datuma u zemlji i svijetu, sudjelovali su u provođenju Dječjega tjedna i Festivala zabave i druženja (ZID festival), sudjelovali su u akciji „Zelena čistka“, ali i u akciji „Dobar kao Hlapić“ i nagradnom natječaju „Mali ljudi, velika djela – ponos Bjelovara“ što je priznanje za dobra dječja djela.

Još jedan oblik sudjelovanja djece u radu lokalne zajednice dogodio se 2015. godine kada je osnovan Dječji forum „Bijeli vitezovi“ pri Društvu Naša djeca Bjelovar. Forum čine mali vijećnici iz prošloga saziva Dječjeg gradskog vijeća i njihovi prijatelji, koji su voljni doprinositi svojoj zajednici i stvaranju boljega života u gradu za djecu i mlade. Jedan od preduvjeta dobivanja statusa „Grad – prijatelj djece“ je i da zdravstvene ustanove, odnosno odjeli u bolnicama koji se bave djecom, dobiju status prijatelja djece. Stoga je u 2015. godini, nakon Odjela rodilišta Opće bolnice Bjelovar, naziv „Odjel – prijatelj djece“ dodijeljen i Odjelu pedijatrije. Nakon toga, predan je Startni upitnik te je Društvu Naša djeca iskazana namjera Grada Bjelovara za kandidaturu i službeno dobivanje počasnog statusa „Grad – prijatelj djece“. U sklopu izrade Strategije razvoja grada Bjelovara 2016. – 2020. razrađen je i koncept „Grad Bjelovar – prijatelj djece“ kroz strateške mjere i aktivnosti. Izrađen je Akcijski plan za 2016. godinu, a dovršeno je i Završno izvješće za ocjenjivanje

Nakon izvida terena, koji je bio 27. listopada 2016., a izvršile su ga doktorica Mirjana Kolarek-Karakaš, dr. med. spec., Gordana Šoltić-Siladi, odgajatelj-savjetnik, i doc. dr. sc. Ana Miljenović, provedeno je i ispitivanje putem neovisne agencije na terenu u Bjelovaru o stvarnoj realizaciji Akcijskog plana i izrađenog izvješća. Prosudbeno povjerenstvo iz Saveza društva Naša djeca Zagreb, nakon svega, ocijenili su da Grad Bjelovar zaslužuje status „Grad – prijatelj djece“.

Konačni cilj akcije je motivirati odrasle u gradovima i općinama Hrvatske da potpunije ostvaruju prava i potrebe djece priznate u Konvenciji UN-a o pravima djeteta.

Sukladno tome, ponosno noseći titulu „Grad Bjelovar – prijatelj djece“, stvaramo grad po mjeri djece te ulažemo u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece i mladih te dajemo podršku roditeljima u njihovu odgoju kako bi budućim naraštajima osigurali što bolje i ljepše djetinjstvo. U svemu tome aktivne su i mnoge bjelovarske ustanove, udruge, institucije te pojedinci koji se trude ići u korak s vremenom i potrebama naše djece i mladih.

Ukratko, sudjelujemo zajedno u izgradnji boljega života za one na kojima ostaje budućnost. Status „Grad-prijatelj djece“ važno je zadržati, odnosno zadržati postojeću kvalitetu ponude za djecu i mlade u gradu te je sustavno nadograđivati.

Globalna inicijativa UNICEF-a, „Gradovi i općine – prijatelji djece“, počela je 1996., a u Hrvatskoj se provodi od 1999. godine. U našoj zemlji provodi je Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Prvi grad koji je kod nas dobio počasnu titulu „Grad – prijatelj djece“ bio je Čakovec još 2005. godine. U akciju dobivanja statusa je trenutačno uključeno stotinjak gradova i općina. Dobivanjem statusa, lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije Ujedinjenih naroda. Gradovi i općine stječu počasni naziv tek kada zadovolje kriterije iz programa, a tako preuzimaju i obvezu da se još više trude ulagati u djecu.

Back to top
Skip to content