Bjelovarski majburger
Sočna juneća pljeskavica, među Bjelovarčanima poznata kao Majburger, ponovno je ugledala svjetlo dana. Naime, riječ je poznatoj bjelovarskoj robnoj marki koja na tržištu nije bila više od 20 godina, a od 16. listopada 2017. ponovno se može nabaviti u mesnici „Šiki“ na Gradskoj tržnici u Bjelovaru. Početak prodaje obilježen je besplatnom degustacijom na tržnici gdje je Majburgere pekao naš nadaleko poznati kuhar Branko Ognjenović Medeni, koji je 1983. godine i osmislio recepturu. Zna se da je pljeskavica napravljena od junećega mesa, s dodatkom crvenoga luka i mješavinom začina koji su tajna, a daju posebnost tom bjelovarskom proizvodu. Ponovnu proizvodnju inicirao je Grad Bjelovar, potaknuvši i Ognjenovića kao „oca Majburgera“ da se uključi u cijelu priču. Majburger su građani, godinama nakon prestanka njegove prvotne proizvodnje, ponovno kušali za proslave Dana Grada Bjelovara 2017. Tom je prilikom više od tisuću komada razgrabljeno u rekordnom roku jer su svi željeli osjetiti okus nekih davnih vremena. Želja gradonačelnika Darija Hrebaka i njegovih zamjenika je vratiti Bjelovaru ono po čemu je uvijek bio poznat, a Majburger je upravo to.
Te davne 1983. godine Majburger je proizvodila tadašnja tvornica „5. maj“, prema kojoj je i dobio ime. Tada je to bila jeftina hrana koja se kupovala putem sindikata. Novo ruho Majburgera govori o profinjenom proizvodu, koji se poslužuje u za to posebno izrađenim kutijama. Bitno u svemu tome je naglasiti da se, uz domaće meso, poslužuje i s domaćim pecivom bez aditiva, listom salate, krastavcima, kriškom sira i rajčice te s posebnim umakom. I to sve iz bjelovarskoga kraja. Tako za Majburger s pravom možemo reći da je pravi bjelovarski brend na kojemu rade upravo bjelovarski proizvođači što nikako nije zanemarivo.