Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Obavijest o obvezama vlasnika/skrbnika pasa

Poštovani građani,

obavještavamo Vas da je na snagu stupio novi Zakon o zaštiti životinja kojim se propisuje odgovornost i obveze fizičkih i pravnih osoba, radi zaštite životinja tijekom korištenja, ali i inspekcijski nadzor i prekršajne odredbe. Ovim informativnim letkom donosimo Vam kratak pregled obaveza koje su vlasnici/ skrbnici pasa dužni poštivati.

OBAVEZNO MIKROČIPIRANJE:

Vlasnik/ skrbnik psa dužan je mikročipirati psa. Svi psi na području Grada Bjelovara moraju biti mikročipirani.

Molimo Vas da nam do 30.06.2018. godine na adresu Grad Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 2, 43 000 Bjelovar ili na mail komunalniredar2@bjelovar.hr dostavite sljedeće podatke o Vašem psu: broj mikročipa, vrsta psa, ime i prezime vlasnika/ skrbnika te adresu kako bi mogli napraviti kompletan popis pasa na području Grada Bjelovara te ažurirati podatke u bazi Lysacan.

Komunalni redati vršit će nadzor provedbe obveznog mikročipiranja pasa kod posjednika pasa čiji psi nisu upisni u Upisnik kućnih ljubimaca.

ZABRANA NAPUŠTANJA ŽIVOTINJA: Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje.

KONTROLA RAZMNOŽAVANJA: Zakonska obaveza skrbnika je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako skrbnik ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja radi se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprječava neželjeno potomstvo.

SVI POTREBNI UVJETI: Skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne životinje, što uključuje i veterinarsku skrb. Zabranjeno je zanemarivanje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje životinja.

OVLASTI KOMUNALNOG REDARA: Skrbnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.

ČIŠĆENJE IZMETA I POVODAC: Skrbnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno.

UDOMLJAVANJE UMJESTO KUPNJE: Udomljavanjem umjesto kupnje možete pomoći psu i svojoj zajednici. Pas iz skloništa je zdrav, cijepljen, mikročipiran i kastriran.

Pse spremne za udomljavanje možete pronaći na poveznici: http://drustvo-sapa.hr/.

Zanemarivanje i zlostavljanje životinja svakako prijavite nadležnoj veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu, a u slučaju mučenja i ubijanja životinja i policiji.

Brinite za svoje kućne ljubimce i pridržavajte se zakonskih obveza.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content