Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar povećao sufinanciranje obrtima za dadilje

 

Nakon sniženja cijene smještaja djece u svim bjelovarskim vrtićima, gdje je najviša cijena od 600 kuna sada niža za još sto kuna, dakle iznosi 500 kuna, na red su došli i obrti za usluge dadilja. Grad Bjelovar odlučio je povećati sufinanciranje tih obrta za 100 kuna kako bi se cijena usluge prema roditeljima snizila.
U skladu s tim gradonačelnik Dario Hrebak u petak je, 25. siječnja 2019., u maloj gradskoj vijećnici potpisao ugovore s vlasnicama triju bjelovarskih obrta za dadilje. Do sada je Grad Bjelovar sufinancirao 400 kuna, od a sada će to biti 500 kuna na mjesec po djetetu. Vlasnica obrta Zvjezdice Branka Nanić, vlasnica Palčice Tamara Banić te Ivka Pranjić, vlasnica Rafaela, istaknule su kako će i 100 kuna više u džepu roditeljima u današnje vrijeme biti od velike koristi.

– Cilj nam je da imamo zadovoljne tete u vrtićima, zadovoljno vodstvo vrtića, da imamo zadovoljne roditelje, dadilje, a meni kao gradonačelniku i našim koalicijskim partnerima, najvažnije je da počnemo povećavati opseg djece koja pohađaju bilo dadiljstvo, bilo naše bjelovarske vrtiće. U Europi je prosjek pohađanja djece u vrtićima oko 90 %, a kod nas, nažalost, ispod 40 %. Mislim da u Gradu Bjelovaru oko 50 %, no sve je to još vrlo nisko s obzirom na standard u europskim zemljama. Znanstveno je dokazana činjenica da djeca koja pohađaju neki oblik predškolskoga odgoja imaju veće šanse za uspjeh u životu, od onih koji su doma s roditeljima, bakama i djedovima, rekao je gradonačelnik Hrebak.

Na konferenciji za novinare prisustvovao je i predsjednik Gradskoga vijeća Grada Bjelovara Ante Topalović.

– Nisam pobornik velikih financijskih iznosa koji se jednokratno daju djeci kada se rode, mislim da je puno bolje i korisnije za razvoj društva da se taj iznos malo razvuče kroz cijelo djetinjstvo i olakša roditeljima funkcioniranje. Zadovoljan sam tempom da svake godine olakšavamo roditeljima s po par stotina kuna i mislim da je to jedno od najkvalitetnijih ulaganja u budućnost koje u ovom gradu možemo napraviti, napomenuo je Ante Topalović.

Podsjetimo, Grad Bjelovar sufinancira obrte za dadilje redovito od 2014. godine. Trenutačno, u tri obrta boravi tridesetoro djece i to šestero u Rafaelu te po dvanaest njih u Zvjezdicama i Palčici.

Tom prilikom gradonačelnik Hrebak istaknuo je i sustavnu brigu Grada za predškolsku dob. Objasnio je kako u ožujku kreće poslijepodnevna smjena u svim bjelovarskim vrtićima za 140-ero djece, koja će biti potpuno besplatna za roditelje, a moći će je pohađati i djeca koja ne pohađaju vrtić. Za to, dodao je, dobiveno je 13,8 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a značit će i zapošljavanje 57-ero ljudi na dvije godine.
Također, podsjetio je i na skoru gradnju novoga objekta vrtića u naselju Gudovac te da je Grad Bjelovar u godinu i pol u sustav vrtića uložio oko 33 i pol milijuna kuna.

– Taj novac smo ili uložili i realizirali ili potpisali ugovore putem kojih ćemo uložiti u sljedećih godinu-dvije, a svake godine ulažemo još oko 14 do 15 milijuna da bi vrtići funkcionirali kako funkcioniraju – kaže gradonačelnik Hrebak.

 

Back to top