Održana sjednica Vijeća za prevenciju Grada Bjelovara

Jedna od točki dnevnog reda sjednice Vijeća za prevenciju Grada Bjelovara održane 19. studenoga 2010. godine bila je i doseljavanje pripadnika romske populacije iz zemalja Europske unije. Predsjednica Vijeća za prevenciju Grada Bjelovara Đurđica Ištef Benšić je tu temu uvrstila u dnevni red sjednice nakon uočavanja problema s doseljavanjem i u Gradu Bjelovaru.

Nakon deportacije Roma iz nekih zemalja Europske unije ovoga ljeta, doseljavanje pripadnika romske populacije nije osjetila samo Rumunjska i Bugarska, već se to vidi i u Hrvatskoj.

U Bjelovaru je problem uočen nakon pojačanog sukobljavanja mladih pridošlih Roma sa domicilnim stanovništvom. Pokazalo se da novo pridošli mladi Romi provode vrijeme uglavnom bez nadzora odraslih osoba. Često stižu u Hrvatsku bez roditelja ali im Centar za socijalnu skrb ne može imenovati skrbnika jer su kod baka i djedova kojima Centar ne može izricati mjere.

Otežana je i komunikacija s pridošlim Romima zbog nepoznavanja hrvatskog jezika. To je veliki problem i u osnovnim školama. Većina njih u školu stiže bez ikakve dokumentacije koja bi potvrdila da su negdje pohađali školu, pa tako ima djece između 11 i 13 godina koja sjede u prvim razredima, među sedmogodišnjacima. Uz nedostatak školskog pribora i udžbenika djeca i ne dolaze redovito na nastavu.

Slađana Đurđević, predstavnica nacionalnih manjina u Vijeću za prevenciju u svom je izlaganju objasnila da sve institucije trebaju raditi zajedno i koristiti pomoć romskih udruga kako bi se ovi problemi ublažili.  Proces socijalizacije pridošlih Roma je dugotrajan proces te  treba poraditi na prevenciji neprihvatljivog ponašanja i razvijati njihovo samopouzdanje, ponajprije obrazovanjem. Romi su vrlo nepovjerljivi prema bilo kojoj instituciji te je vrlo važno imati posrednika, tj. romskog pomagača, koji bi u školama i drugim institucijama pomagao u rješavanju problema.

U Hrvatskoj je deklarirano 9.463 Roma. U stvarnosti ih je između 30 do 40 tisuća, ali se oni ne deklariraju kao Romi već kao većinski narod. Ta činjenica često onemogućava ostvarivanje nekih prava za Rome.

Predsjednica Vijeća Ištef Benšić podsjetila je prisutne da se je Grad Bjelovar uključio u akcijski plan Desetljeće za Rome 2005. – 2015. Vlade Republike Hrvatske. Od 2004. godine izdvaja sredstva za rad romskog Dječjeg vrtića Pinokio koji ima kapacitet za pedesetero djece. Kao i za svaki drugi vrtić Grad izdvaja 893 kune po djetetu. Od 2009. godine Grad, uz ostalo, dodjeljuje i stipendije za učenike srednjih škola romske nacionalnosti, 400 kuna mjesečno, deset mjeseci tijekom godine. Stipendija je nepovratna ukoliko korisnik završi srednju školu.

Na sjednici se je raspravljalo i o Mjesecu borbe protiv alkoholizma. Predstavnici policije izložili su izvještaj o provedenom osposobljavanju djece za samostalno upravljanje biciklom u prometu te o planovima oko projekta Policijske postaje Bjelovar „Zajedno više možemo“.

Novi članovi Vijeća za prevenciju Grada Bjelovara su Vesna Lovčić, v.d. ravnateljica Opće bolnice Bjelovar i Dragutin Puzak, predsjednik Udruženja obrtnika Bjelovar.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content