Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Akcija Zelena čistka 2016. u Bjelovaru do sada najuspješnija

Akcija Zelena čistka 2016. - lokacija Malo Korenovo, 23. travnja 2016. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Ovogodišnja jednodnevna volonterska akcija čišćenja nelegalnih odlagališta otpada – Zelena čistka, održana je u subotu, 23. travnja 2016. Na poziv Grada Bjelovar odazvao se rekordan broj volontera, čak 436, koji su čistili u 28 ekipa na 28 lokacija na području Bjelovara. Među njima bio je gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec te zamjenice gradonačelnika Lidija Novosel i Jasna Višnjević.

Zajedno s malim vijećnicima Dječjeg gradskog vijeća Grada Bjelovara, na čelu s malom gradonačelnicom Janom Brestovečki, i članovima Dječjega foruma „Bijeli vitezovi“ te djelatnicima Gradske uprave, akciju su započeli na lokaciji u Malom Korenovu. Na toj lokaciji čisti se već godinama i primjetno je da se količina otpada smanjila, građani su sve osvješteniji radi ovakvih akcija i različitih aktivnosti Komunalca tijekom godine, iako još postoje nesavjesni građani koji bacaju otpad u prirodu, rekla je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.

Mala bjelovarska gradonačelnica Jana Brestovečki rekla je kako joj je cilj potaknuti vršnjake na ovakve akcije te osvijestiti djecu i pokazati im na licu mjesta koliko ružno izgleda odbačeni otpad u prirodi.

Velik broj volontera na Zelenoj čistki činile su i različite udruge poput braniteljskih, kulturnih i sportskih, vatrogasaca, Konjičkog kluba, Orijentacijskog kluba, Hrvatskog planinarskog društva „Bilogora“, ali i mjesnih odbora, poduzeća kao što je Sirela te Hrvatske šume, Cvjetni atelje „Marina“, političke stranke te bjelovarske 1.osnovna škola, 2.osnovna škola, 3. osnovna škola, Obrtnička škola Bjelovar, Komercijalna i trgovačka škola, Ekonomska i birotehnička škola.

U akciji je, izvijestio je bjelovarski Komunalac koji je bio zadužen za postavljanje kontejnera na određene lokacije prije akcije i njihovo odvoženje s otpadom na odlagalište nakon akcije, prikupljeno 50 m3 otpada. Podsjetimo, 2013. godine 290 volontera prikupilo je 54 m3 otpada, a 2014.170 m3 i sudjelovalo je 260 volontera.

Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Komunalca istaknuo je kako, uz Zelenu čistku, tvrtka ulaže ogromne napore tijekom cijele godine kako bi održali okoliš čistim i osvijestili građane o potrebi pravilnog odlaganja otpada. Primjerice, prikupljaju papir, odvoze granje, odvoze glomazni otpad. Ivan Ivančić istaknuo je kako će tijekom svibnja otvoriti i reciklažno dvorište pokraj Autobusnog kolodvora, koje bi isto trebalo pridonijeti u boljem zbrinjavanju otpada. Čeka se, kaže, tehnički pregled sljedećega tjedna, a zatim slijedi upis u registar mjerodavnoga Ministarstva i ishođenje uporabne dozvole.

TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević, Ana Vrhovnik

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content