Bjelovarski sajam d.o.o. tvrtka je koja je u 40%-tnom vlasništvu Grada Bjelovara, dok je ostatak u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije. Sajam organizira više manifestacija tijekom godine od kojih su najpoznatije Proljetni međunarodni bjelovarski sajam, Jesenski međunarodni bjelovarski sajam i Međunarodni pčelarski sajam. Sve manifestacije odvijaju se na Sajamskom prostoru Gudovac.

Proljetni međunarodni bjelovarski sajam trodnevna je manifestacija koja se odvija krajem ožujka ili početkom travnja, a riječ je o međunarodnom sajmu poljoprivrednog, gospodarskog i obrtničkog karaktera gdje je naglasak stavljen na poljoprivrednu mehanizaciju te sve ono što je potrebno za proljetnu sjetvu.

Organiziraju se i stručni skupovi, okrugli stolovi, predavanja i različite prezentacije, degustacije, kao i zabavni sadržaji. Proljetni sajam počeo se održavati 1998. godine i od maloga sajma ubrzo je prešao u međunarodno poznatu manifestaciju koju svake godine posjećuje sve više ljudi koji žele vidjeti novitete u poljoprivredi i gospodarstvu općenito.

Jesenski međunarodni bjelovarski sajam još je jedna manifestacija Bjelovarskoga sajma koja se održava početkom rujna i traje tri dana. To je i najveća i najstarija manifestacija koja se održava na Sajamskom prostoru Gudovac, ali i najveća toga tipa u državi. Govorimo o poljoprivrednom, gospodarsko-obrtničkom sajmu koji posebnu pažnju pridaje najvećoj specijaliziranoj stočarskoj priredbi u zemlji – Državnoj stočarskoj izložbi.  Na njoj se predstavljaju najuspješniji hrvatski uzgajivači sa svojim najboljim grlima i promoviraju se trendovi suvremenog stočarstva. Jesenski sajam je počeo 1993. godine. Danas ga posjeti i do 50 tisuća ljudi, a na njemu izlažu izlagači iz gotovo cijele Europe.

Međunarodni pčelarski sajam odvija se u veljači i to od 2005. godine. Traje dva dana i najveći je pčelarski sajam u regiji. Pčelari iz svih krajeva Europe razmjenjuju iskustva, predstavljaju med, proizvode od meda i na bazi meda te pčelarsku opremu i inovacije na tom polju. Uz izložbeno-prodajni karakter, sajam je i obrazovnoga karaktera jer su organizirana različita stručna predavanja za pčelare.

U sklopu Pčelarskoga sajma posljednjih godina održava se i  Izložba vina i vinogradarske opreme.

Back to top
Skip to content