Pisanicom do Uskrsa najmlađa je manifestacija Grada Bjelovara, nastala u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Manifestacija se održava u samom središtu grada, na korzu i u parku, a počinje uglavnom tjedan prije Uskrsa.

Cilj svega je građanima pružiti jedinstven blagdanski osjećaj, približiti im tradiciju u kombinaciji sa suvremenim te promovirati najstariju hrvatsku pisanicu koja je pronađena na bjelovarskom području. Upravo ta pisanica koja datira iz 15. stoljeća, a pronađena je na lokalitetu Gudovac-Gradina, je i glavni motiv i zaštitni znak manifestacije. Najstariju hrvatsku pisanicu, koja je ujedno i jedna od najstarijih u Europi, građani mogu vidjeti Gradskom muzeju Bjelovar gdje se ona i čuva u sklopu stalnoga muzejskog postava.

U sklopu manifestacije, a u skladu s tradicijom u našim, ali i nekim europskim krajevima, organizira se i Potraga za pisanicama na otvorenom u središtu grada. Zanimljiv je to običaj kojega su od davnina njegovali stariji kako bi zabavili djecu. Uz očuvanje tradicije, u Potrazi za pisanicama upravo je naglasak na zabavi. Za vrijeme potrage mališane zabavljaju kostimirani djelatnici Bjelovarskoga kazališta odjeveni u kostime zečeva, pilića, pijetlova, pisanica i slično. Najbolji u Potrazi, odnosno oni s najviše pronađenih pisanica, dobivaju darove.

Manifestaciji se uvijek vjerno odazove i Moto klub White City Riders, čiji članovi u ulozi Moto zečeva uveseljavaju najmlađe. Dobro su poznati našim građanima jer sličan događaj već nekoliko godina održavaju i uoči Božića kada se na motorima gradom voze odjeveni u Djedove Mrazove, a u ovom slučaju su to zečevi kao jedan od simbola Uskrsa.

Uoči same manifestacije ukrašava se grad. Djeca iz bjelovarskih vrtića i osnovnih škola bojaju pisanice od stiropora koje se sjajno uklapaju u uskrsni ambijent koji je u središnjem parku osmislio Cvjetni atelje Marina. Udruga žena Gudovac uložila je puno truda u oslikavanje više od 70 pisanica koje se postavljaju na sajle duž korza, glavne bjelovarske šetnice u središtu grada.

Cijelo vrijeme trajanja manifestacije na gradskom korzu, u kućicama i na štandovima, izlagači nude suvenire, rukotvorine, ali i svoje domaće proizvode kao što su voće, povrće, med, sir, prerađevine i mnogo toga što bi se tih dana moglo naći na blagdanskom stolu.

 

Back to top
Skip to content