Odana počast poginulim braniteljima 105. brigade u Slavonskome Brodu

Odana počast poginulim braniteljima 105. brigade u Slavonskome Brodu, 18. kolovoza 2014. FOTO: Ljiljana Balažin www.bjelovar.hr

U povodu 22. obljetnice pogibije hrvatskih branitelja 105. brigade na području Slavonskoga Broda u ponedjeljak su, 18. kolovoza 2014. godine predstavnici Grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije i udruga proizašlih iz Domovinskoga rata odali počast poginulim braniteljima na spomen području u Slavonskome Brodu.

Na komemoraciji su, uz članove obitelji poginulih branitelja te udruga, počast odale i zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Lidija Novosel i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Đurđica Ištef Benšić. Bjelovarsku delegaciju, u gradskoj vijećnici, primili su predstavnici Grada Slavonskoga Broda, zamjenici gradonačelnika Tea Tomas i Hrvoje Andrić. Kao i sve ove godine do sada srdačno su ih dočekali, primili i ugostili.

Na komemoraciji kod spomenika hrvatskim braniteljima u naselju Jelas pridružili su im se i predstavnici Brodsko-posavske županije.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom koju je predvodio župnik Mato Matasović odana je dužna počast poginulim vitezovima. Komemoraciju je vodio Karlo Varjačić, a izraze poštovanja poginulim braniteljima i zahvale za njihovu žrtvu, u svojim dirljivim govorima, naglasili su govornici zamjenik zapovjednika 105. brigade Mirko Antolić, zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel, pročelnica Brodsko-posavske županije Klara Šćuka i zamjenica župana Bjelovarske-bilogorske županije Đurđica Ištef Benšić.

Na brodsko-posavskome ratištu poginulo je osamnaest branitelja bjelovarske 105. brigade. Na tome ratištu brigada je bila u dva navrata. Prvi puta od 15. kolovoza do 1. rujna 1992. godine i drugi puta od 15. rujna do 29. rujna 1992. godine. Zajedno s ostalim hrvatskim snagama obranili su Hrvatsku granicu na rijeci Savi. Cilj obrane je postignut, nažalost, uz mnoge žrtve.

Spomen obilježje na obali Save zajednički su podigli (2006. godine) gradovi Bjelovar i Slavonski Brod na inicijativu bjelovarske Udruge udovica poginulih branitelja.

Ljiljana Balažin
FOTO: Ljiljana Balažin

Back to top