14. Dani češke kulture u Bjelovaru „Svome gradu za 260 godina“

Svečano otvoreni 14. Dani češke kulture u Bjelovaru „Svome gradu za 260 godina“, 22. svibnja 2016., Kulturni i multimedijalni centar u Bjelovaru FOTO: Ljiljana Balažin www.bjelovar.hr

Češka obec Bjelovar i ove godine organizira manifestaciju Dani češke kulture u Bjelovaru. Ovogodišnju manifestaciju posvetila je Bjelovaru „Svome gradu za 260 godina“. Češka obec i Savez čeha su pokrenuli manifestaciju u Bjelovaru prije četrnaest godina, prvu u Hrvatskoj. Dani češke kulture u Bjelovaru su uvijek pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine u RH i Grada Bjelovara.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec je u nedjelju, 22. svibnja 2016. godine svečano otvorio 14. Dane češke kulture i pri tome je rekao da su Česi u Bjelovaru jedni od najaktivnijih manjina u Bjelovaru. Češka obec primjer je svima u Hrvatskoj kako se voli svoj grad, svoja županija i svoja država, a da se pri tome njeguje svoj nacionalni identitet te razvija svoja kulturna autonomija – rekao je gradonačelnik.

Svečano otvorenje je održano u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, gdje je u predvorju otvorena izložba o Česima i njihovim običajima, dok su članovi Češke obeci pjesmom i plesom razveselili prisutne.

Nakon svečanog otvorenja, prikazan je odličan češki film „Obecná škola“ (osnovna škola), komedija redatelja Jana Sveráka, nominiranog za prestižnu nagradu Oscar, u kategoriji najboljeg stranog filma.

PROGRAM 14. DANA ČEŠKE KULTURE U BJELOVARU 2016.

22. svibnja – nedjelja, KMC Bjelovar (KINO)

  • 17 sati, otvorenje izložbe i kulturno-umjetnički program
  • 18 sati film »Obecná škola« (osnovna škola), komedija redatelja Jana Sverák, nominiranog za prestižnu nagradu Oscar kao najbolji strani film!

23. svibnja – zanimljiva izložba u Izlogu (Seke i brace) na Korzu
27. svibnja – 19 sati, prostorije Češke obeci Bjelovar, izložba i vrlo zanimljive prezentacije: »Česi u Hrvatskoj« i »Kako spojiti svijet češkim jezikom«
28. svibnja – 10 sati svečana povorka ulicama Bjelovara, izložba starina, rukotvorina, podjela čeških specijaliteta, raznih delicija i kulturno umjetnički program kod fontane (Korzo).
28. svibnja – 19 sati, Dom kulture Bjelovar, svečani koncert.

Ljiljana Balažin
FOTO: Ljiljana Balažin

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content