Pripremne radnje za aglomeracije Bjelovar, Gudovac i Rovišće

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec potpisao Ugovor o pripremi projektno-studijske dokumentacije i aplikacijskog paketa za sufinanciranje od strane EU za aglomeracije Bjelovar, Gudovac i Rovišće s predsjednikom Uprave Vodnih usluga d.o.o. Bjelovar Ivanom Ivančićem, 7. studenoga 2014. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec je u petak, 7. studenoga 2014. godine potpisao Ugovor o pripremi projektno-studijske dokumentacije i aplikacijskog paketa za sufinanciranje od strane EU za aglomeracije Bjelovar, Gudovac i Rovišće sa predsjednikom Uprave Vodnih usluga d.o.o. Bjelovar Ivanom Ivančićem. Isti Ugovor potpisali su i Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i zamjenik načelnika Općine Rovišće Ivica Tanjić.

Republika Hrvatske u obvezi je u prijelaznom razdoblju provesti i primjenjivati vodno-komunalne direktive o kakvoći voda namijenjenih za ljudsku potrošnju i direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda.

Potpisivanjem ovog partnerskog ugovora realizira se prvi korak prve faze plana podizanja kvalitete zaštita voda na ovim prostorima, pojasnio je predsjednik Uprave Ivan Ivančić. Slijedi potpisivanje ugovora s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim vodama. Investicija prve faze je oko 40 milijuna kuna. Do sredine 2016. godine sva dokumentacija treba biti pripremljena. Nakon toga provodi se postupak javne nabave i izvođenje radova do kraja 2017. godine. Točnije, prva faza je izgradnja svih kandidiranih objekata sa dogradnjom uređaja za pročišćavanje te aglomeracija Bjelovar do kraja 2018. godine.

U drugoj fazi realizirat će se aglomeracije Gudovac i Rovišće s rokom do kraja 2023. godine. Investicija druge faze je također oko 40 milijuna kuna. Predviđeno je da će cjelokupnu investiciju od desetak milijuna eura, 80 posto financirati Europska unija.

Prilikom potpisivanja Ugovora gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec je rekao da je ugovor o partnerstvu preduvjet za ovaj projekt. Izrazio je zadovoljstvo što se i Bjelovarsko-bilogorska županija uključila u projekt koji Gradu Bjelovaru omogućuje rekonstrukciju vodovodne mreže u dužini 6,6 kilometara, izgradnju nove mreže, odvodnju u dužini 16 kilometara i 59 metara, rekonstrukciju dijela kanalizacijske mreže dužine nepunih tri kilometara, u vrijednosti oko 21 milijun kuna.

Naglasio je tom prigodom da je vrlo važna i nadogradnja uređaja na pročišćavanju otpadnih voda. Vrijednost nadogradnje je dodatnih dvadesetak milijuna kuna. Time se podiže kvaliteta obrade otpadnih voda sa trećim stupnjem pročišćavanja, a takvih ima samo šest u Hrvatskoj. – Ovim projektom dobivamo moderno pročišćavanje otpadnih voda u Županiji i u Bjelovaru. Nemamo ni jednog divljeg vodotoka, nema nijednog kanala koji ne ide na pročišćavač voda. Dobivamo kvalitetnu pitku vodu i garanciju sigurnosti života građana. Zaštićujemo okoliš i postajemo interesantniji investitorima.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content