Završna priredba preventivne akcije “Živim život bez nasilja”

U povodu obilježavanja 25. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Ravnateljstvo policije MUP-a u suradnji s policijskim upravama provelo je preventivnu akciju pod nazivom “Živim život bez nasilja”.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nositelj preventivne akcije je Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska. Partneri su, uz Grad Bjelovar, i Bjelovarsko-bilogorska županija, Obiteljski centar Bjelovarsko-bilogorske županije, Centar za socijalnu skrb Bjelovar, Udruga za zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja Iris Bjelovar, osnovne i srednje škole na području županije te SreganeeT – udruga za potporu, poticanje i razvoj mladih.

Središnju i završnu priredbu PU bjelovarsko-bilogorska organizirala je 24. studenoga 2010. godine u sportskoj dvorani srednjoškolskog centra u Bjelovaru.

U sklopu priredbe održana je odbojkaška utakmica između učenika i poznatih javnih osoba, među kojima su igrali i gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec i njegova zamjenica Đurđica Ištef Benšić. U zabavnom dijelu programa nastupili su članovi Plesnog kluba H-8 te, uz ostale, i mladi pjevač Vedran Jagodić.

Neke od preventivnih aktivnosti u Bjelovaru odvijale su se po školama od 8. do 24. studenoga. Učenicima petih, šestih, sedmih i osmih razreda osnovnih škola i učenicima prvih razreda srednjih škola, u suradnji s ravnateljima, stručnim suradnicima i razrednicima, Obiteljskim centrom BBŽ, Centrom za socijalnu skrb Bjelovar, tijekom nastave prikazivani su UN TV spotovi koji obrađuju temu sprječavanja nasilja u obitelji te su za njih održana i stručna predavanja. U osnovnim školama organizirane su i likovne radionice na temu “Život bez nasilja”. Na završnoj priredbi proglašeni su najbolji radovi. Od 2. prosinca do 12. prosinca ti radovi biti će izloženi u Muzeju policije.

Kako je cilj ove preventivne akcije podizanje svijesti građana na prijavljivanje nasilja u obitelji i izgradnju kulture nenasilja među mladima, i završno je događanje organizirano u školama u dvadeset županija diljem Hrvatske.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content