Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Bjelovar – dobar razvoj uz EU fondove

Na nedavnom sastanku gradonačelnika Darija Hrebaka i predsjednika Gradskoga vijeća Grada Bjelovara Ante Topalovića s državnim tajnikom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Velimirom Žuncem, govorilo se, među ostalim, i o dobrom povlačenju novca iz EU fondova. Bjelovar je zasigurno napravio ogroman preokret u realizaciji projekata u posljednje dvije i pol godine uz pomoć fondova, a u tom smjeru planira se ići i u 2020. godini.

Gradonačelnik je istaknuo izvrsnu suradnju s državnim tajnikom Žuncem. Napomenuo je kako uzajamna suradnja te pravovremene informacije o raspisivanju određenih natječaja, znače puno za Grad jer je potrebno na vrijeme pripremiti dokumentaciju kako bi uspješno prijavili projekte. Rekao je i kako Grad Bjelovar realizira oko 50 milijuna kuna više na godinu od 2017. godine do danas. Do toga je došlo upravo i radi dobroga povlačenja novca iz fondova.

  • Do ove godine, od početka mandata, imamo odobrenih oko 140 milijuna kuna za projekte, od toga 104 milijuna izravno je povučeno iz europskih fondova i 10 milijuna iz Ministarstva regionalnog razvoja, dakle – 114 milijuna kuna iz drugih izvora financiranja, ne iz gradskoga proračuna – kaže gradonačelnik Hrebak.

Grad uskoro prijavljuje nove projekte energetskih obnova na natječaj koji izlazi ovih dana. Velimir Žunac istaknuo je kako je potrebno da se gradovi već sada pripremaju za buduće natječaje. Napomenuo je i važnost ITU mehanizma, odnosno integriranog teritorijalnog ulaganja. Naime, priliku za korištenje EU sredstava u okviru ITU mehanizma u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. dobilo je još sedam gradova koji sukladno Zakonu o regionalnom razvoju ispunjavaju kriterije za veće urbano područje – Karlovac, Dubrovnik, Varaždin, Vinkovci, Sisak, Šibenik, a među njima i Bjelovar. Bjelovar će tako moći iskoristiti ITU mehanizam za financiranje onih projekata koji nisu prihvatljivi za financiranje iz drugih mehanizama, kaže Žunac. Bit će to novi iskorak koji će značiti i standard i kvalitetu za građane jer to je samo prilika za realizaciju nekih vrijednih projekata, smatra, te napominje kako samo 14 gradova u Hrvatskoj može koristiti ITU mehanizam.  

  • Često sam tu, na terenu, da bih čuo rezultate projekata koje sufinanciramo, da bi vidio kako se politika Vlade odnosi na lokalne zajednice. Informacije s terena su jako važne, mislimo da radimo dobre stvari kad vidimo koliko se projekata provodi, svuda se značajno osjeti rast proračuna. Grad Bjelovar je prepoznao EU fondove i to se vidi – ističe Žunac te dodaje kako bi ITU mehanizam mogao pomoći upravo oko realizacije budućih toplica koje Grad želi graditi u Velikom Korenovu.

Gradonačelnik Hrebak otkrio je tom prilikom kako je istraživanje izvora tople vode u Velikom Korenovu pokazalo dobru protočnost te da voda mjeri gotovo 30 celzijusevih stupnjeva. Tijekom 2020. godine radit će se, kaže, na projektiranju i pripremi dokumentacije za buduće toplice koje su velika želja građana, a nakon toga, krajem ove ili početkom sljedeće godine, smatra realnim raspisivanje natječaja za izvođača radova. Izgradnja bi, objašnjava, ako sve bude kako treba, trebala trajati oko dvije godine.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content