Održan znanstveno – stručni skup “Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu”

Održan znanstveno - stručni skup Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu, 26. rujna 2014., Hotel Central u Bjelovaru FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Povodom obilježavanja Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja u petak je, 26. rujna 2014. godine održan znanstveno stručni skup Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu.

Zavod za zanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru organizirao je ovaj važan skup, a suorganizatori su Grad Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorska županija, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Podružnice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prijavljeno je 27 izlaganja i priopćenja (22 članka samostalnog autora, 3 članka dva autora i 2 članka tri autora) koja su prošla stručnu recenziju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Autori su obradili tri teme na znanstveno-stručnom skupu:

  • Vojni i policijski aspekt
  • Civilni i društveni život i angažiranje
  • Pisane spoznaje i dokumenti

Na prvom dijelu skupa prisutnima se obratio prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, voditelj Zavoda u Bjelovaru i predstavnik HAZU. On je tom prigodom rekao da je proteklo dvadeset godina od završetka Domovinskog rata, a to je vrijeme kada se mogu dati prosudbe u odnosu na događaje koje su se tada odvijali.

Svi govornicu su se složili s prof. Kaštelom da Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija nisu dovoljno prepoznati i priznati, a posebno njihov doprinos u Domovinskom ratu.

To je naglasio i gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, rekavši da je u cilju pravilnog i objektivnog valoriziranja doprinosa Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije u Domovinskom ratu, Grad Bjelovar inicirao organizaciju znanstveno stručnog skupa. Zavod za znanstvenoistraživači i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira skup radi stručne recenzije radova koji će u konačnici biti i objavljeni u znanstvenom časopisu. Tako će ostati i trajni pisani trag o Domovinskom ratu u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za sve nas, ali i za generacije koje dolaze.

Izrazio je zadovoljstvo organizacijom skupa, odazivom branitelja, svih sudionika iz javnog i političkog života kao i percepciju koju skup već sada ima u javnosti. Promocija je to Domovinskog rata kao časnog, obrambenog i oslobodilačkog.

Skupu se obratio i Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra, dr. sc. Jasna Turkalj, ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest, brigadir Sandi Knežević, predstavnik Ministarstva obrane, dr. sc. Josip Mihaljević, predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova, Ivanka Bušić, predstavnica Ministarstva branitelja i msgr. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački.

Ovdje možete pogledati program izlaganja i priopćenja:
Program znanstveno-stručnog skupa "Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu" (26. rujna 2014., Hotel Central, Bjelovar) / 0.2 MiB /

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top