Bjelovar postao najveći grad u Hrvatskoj bez prireza

Gradsko vijeće Grada Bjelovara, nakon gotovo 19 godina, na on-line sjednici izglasalo je ukidanje prireza, čime je Bjelovar postao najveći grad u Hrvatskoj koji ne ubire prirez na dohodak svojih stanovnika. Odluka će se početi primjenjivati od 1. svibnja. 

  • Prirez porezu na dohodak od 12 % uveden je 2002. godine i postepeno smo ga smanjivali posljednjih godinu dana. Ova vrsta poreza punila je gradsku blagajnu s više od 10 milijuna kuna na godišnjoj razini posljednjih 19 godina. Tri godine smo štedjeli, racionalno upravljali sredstvima, smanjivali broj zaposlenika i masu plaća, digitalizirali usluge, povlačili sredstva iz EU fondova i postupno stvarali temelje za ovakav potez. Zato možemo, upravo sada, kada je najpotrebnije, poslati snažnu poruku da se može jer štedi se kad se ima, kako bi se hrabri potezi mogli donositi kad dođe kriza – ističe bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak te dodaje da, ako će se ukidanjem prireza, barem nekoliko poduzetnika odlučiti investirati u godinama koje dolaze, zaposliti ljude i povećati gospodarsku aktivnost, onda će se trud i odricanje sigurno isplatiti.

 

Podsjetimo, uz sve to, i unatoč krizi uzrokovanoj koronavirusom, pred Gradom Bjelovarom je i najveći investicijski ciklus u njegovoj povijesti jer u posljednje tri godine povučeno je više od 150 milijuna kuna vrijednih europskih projekata, a ako se tome pridoda i EU projekt aglomeracije Bjelovar vrijedan 257 milijuna kuna, u Bjelovaru gospodarske aktivnosti neće nedostajati. Bjelovar je u ožujku donio i set mjera poduzetnicima pogođenih korona krizom težak više od 8 milijuna kuna, što iznosi oko 10% izvornog proračuna. Bjelovarski poduzetnici u iduća tri mjeseca ne moraju platiti nijedan račun u nadležnosti Grada, a komunalne naknade su u potpunosti oslobođeni.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content