Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Projektom „Odrastimo zajedno“ nastavljaju se socijalne usluge u Bjelovaru za djecu s teškoćama

Predstavljen projekt Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Bjelovarski leptirići“ pod nazivom „Odrastimo zajedno“ koji je prošao na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu bespovratnih sredstava, 18. siječnja 2017. FOTO: Ljiljana Balažin www.bjelovar.hr

Projekt Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Bjelovarski leptirići“ pod nazivom „Odrastimo zajedno“ prošao je na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu bespovratnih sredstava.

Ukupna dobivena sredstva za Projekt „Odrastimo zajedno“ iznosi 65.147,04 kuna (Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje 50.000,00 kuna Grad Bjelovar 10.000,00 i 5.147,04 su donacije). Projekt će se provoditi od 1. siječnja do 31.svibnja 2017. godine.

Projektom se želi promicati socijalna uključenost djece sa i bez teškoća u razvoju kroz programe odgoja i obrazovanja za osobni i socijalni razvoj.

Kako bi se senzibilizirala javnost o potrebi za uspostavljanjem izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja za djecu s teškoćama održana je u srijedu, 18. siječnja 2017. godine uvodna konferencija projekta „Odrastimo zajedno“ na kojoj su bili pozvani, uz predstavnike medija, i partneri u projektu.

Projekt su predstavile predsjednica Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Bjelovarski leptirići“ Slobodanka Pećar te Matea Pleskalt, logoped i Nikolina Posuda, radni terapeut.

Ispred Grada Bjelovara, partnera u projektu, govorila je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel. Sa njom su bili i zamjenica Jasna Višnjević te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milan Mateković. Nazočili su još i drugi partneri u projektu, Anna Lauš, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar, upraviteljica socijalne zadruge Pružimo ruke Đurđa Adlešič te predstavnici Udruge za zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja „Iris“. Također, na konferenciju su došli i zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić te predsjednik Udruge invalida Bjelovar Tomislav Novosel.

Ciljevi će se provoditi sa zaposlenim 1 radnim terapeutom i 1 logopedom kroz personaliziranu radnu terapiju za djecu s teškoćama u razvoju i njihove roditelje (komunikacijske terapije te radionice kreativnosti i stvaralaštva, itd).

Korisnici su djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji, djeca bez teškoća i njihovi roditelji, odgajatelji vrtića, djeca bez teškoća smještena u sigurnu kuću u Bjelovaru, predstavnici javnih ustanova.

Projekt će se provoditi u prostorima Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Bjelovarski leptirići“, Dječjeg vrtića Bjelovaru, Grada Bjelovara te na drugim lokacijama u Bjelovaru.

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju „Bjelovarski leptirići“ osnovana je 2015. godine. Usko surađuje s Udrugom tjelesnih invalida Bjelovar koja provodi slične projektne aktivnosti – rane intervencije, pružanje psihosocijalne podrške u obitelji kroz osiguranje patronažne pomoći i radno-okupacijske radionice.

Zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel je rekla: Ovaj projekt je nastavak zajedničkog trogodišnjeg rada kako bi se ove socijalne usluge barem na neki način održale na našem području. U procesu smo prikupljanja podataka od udruga, Centra za socijalnu skrb, itd, kako bismo nadležnom ministarstvu uputili zahtjev za stalno financiranje tih usluga. U velikim gradovima taj način funkcionira, ali nažalost u manjim sredinama to je teško ostvariti. Jedini način do sada bio je dobivanje sredstava putem projekata za određeni period. Gradu Bjelovaru je cilj da se ta prava osiguraju u lokalnoj zajednici, kroz stalno financiranje socijalnih usluga prema pravilniku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za usluge poludnevnog boravka, usluga rane intervencije te usluge individualne psihosocijalne podrške u obitelji u lokalnoj zajednici.

Ljiljana Balažin
FOTO: Ljiljana Balažin

 

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content