Najavljen 14. BOK fest u Bjelovaru

Na konferenciji za novinare najavljen 14.BOK fest u Bjelovaru 2016., 22. travnja 2016., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Bjelovarski odjeci kazališta ili BOK fest, kazališni je festival koji se 14. godinu zaredom organizira u Bjelovaru. Počinje 1. svibnja 2016., a trajat će do 11. svibnja 2016. Ove godine ponudit će devet predstava, među kojima su i one sarajevskog Altteatra te beogradskog Zvezdara teatra. Uz popularne i kvalitetne predstave i ovaj put organizirana su različita popratna događanja.

O tome su na konferenciji za novinare javnost obavijestili gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec, zamjenice gradonačelnika Lidija Novosel i Jasna Višnjević, umjetnički direktor BOK festa Goran Navojec, Mladen Medak Gaga iz Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, Tihomir Vondra, tehnički realizator Bok festa te naš poznati glumac Filip Šovagović, koji je i čest gost u Bjelovaru.

Bok fest je sjajna promocija gradu Bjelovaru koja bez Gorana Navojca ne bi bila tako dobra, rekao je gradonačelnik Antun Korušec. Istaknuo je kako Grad Bjelovar već 14 godina podupire na sve načine festival te će ga ove godine financirati s oko 250 tisuća kuna. Ulaznice za građane, kaže, kao i uvijek će biti vrlo povoljne. U Domu kulture, gdje će se odvijati i većina predstava, građani će platiti 25 kuna te 20 kuna za balkon. Dio predstava i događanja, poput već tradicionalnog Retro partyja bit će u Bjelovarskom kazalištu. Održat će se i 24 hours play, predstava koja nastaje u 24 sata na BOK festu, ali i humanitarni rukometni Bok turnir te Izložba glumaca.

Gradonačelnik je podsjetio kako Bok fest traje od 2003. godine i od tada su Bjelovarčani vidjeli 145 predstava, a s ovogodišnjih devet sve skupa će to biti 154 predstave što je impozantna brojka za festival koji je prepoznatljivost grada. Dodao je i kako je BOK fest s predstavama za odrasle treći dio cjelokupnog BOK festa koji je s Malim BOKom počeo još u ožujku, a nakon kojega je slijedio Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej.

Na velikom Bok festu imali smo predstave iz cijele Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Francuske, a mnogi glumci nam se i vraćaju u grad što je samo dokaz da smo jako dobri domaćini, pohvalio se gradonačelnik Korušec. Bjelovarčanima je festivalom, kaže, omogućeno da vide najbolje predstave u Hrvatskoj, Bjelovar živi tih dana s BOK festom, koji je postao kulturna potreba građana, a pokazuje i u kontinuitetu povezanost Bjelovarčana i kulture, ponosno ističe gradonačelnik.

Umjetnički direktor BOK festa, ujedno i naš poznati glumac i Bjelovarčanin, Goran Navojec, istaknuo je kako su teška vremena za kulturu te da je treba zaštititi, a u Bjelovaru tu zaštitu ona uvijek i dobiva na čemu je prvenstveno zahvalio Gradu Bjelovaru koji je i glavni pokrovitelj svih ovih godina.

Ovogodišnji BOK fest posvetili smo komediji baš zbog teških vremena, rekao je Navojec. Kaže i kako festival namjerno nema neku službenu nagradu, iako se o njoj razmišljalo, jer smatra da bi s njom se izgubilo na spontanosti i neopterećenosti. Dodao je kako bi se trebala napraviti statistika koliko je glumaca iz Bjelovara bilo prije BOK festa i koliko ih je sada nakon 14 godina jer za mnoge građani još ni ne znaju, a pred njima je sjajna glumačka karijera.

Mladen Medak Gaga iz Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, upoznao je prisutne s novitetom na BOK festu, a riječ je o BIC-Bok biciklijadi. Napomenuo je da se građani trebaju prijaviti za sudjelovanje jer je broj sudionika ograničen i plaća se akontacija, a sve predvode glumci Suzana Nikolić i Vedran Mlikota.

Goran Navojec dodao je kako će se, s obzirom da BOK fest počinje na Međunarodni praznik rada, i glumci priključiti slavlju pa će održati i Moto alku ispred Gradske uprave točno u podne. Bit će to i dobar uvod za početak festivala koji isti dan navečer u 20 sati počinje s predstavom „Ljubaf“ Kerekesh teatra.

Program i vodič kroz predstave možete pogledati na linku: BOK fest 2016. – program i vodič kroz predstave

TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

 

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content