Na 13. BOKfestu gostovala i predstava Galicija

Na 13. BOKfestu gostovala i predstava Galicija u izvedbi umjetničke organizacije Točka na I i CK Trešnjevka, 6. svibnja 2015., Dom kulture u Bjelovaru FOTO: Maja Zelenić www.bjelovar.hr

6. svibnja 2015. godine na 13. BOKfestu gostovala je predstava Galicija u izvedbi umjetničke organizacije Točka na I i CK Trešnjevka. Redateljica je Iva Srnec, a glavne uloge igraju Davor Kovač, Marko Cindrić, Ivan Grčić, Asim Ugljen, Petra Vukelić, Igor Stanković, Vjera Peršić i Bjelovarčanin Alan Katić.

Mladi umjetnici, studenti – amateri i profesionalci odlučili su upriličiti cjelovečernje događanje kojim će obilježiti 100. obljetnicu od početka Prvog svjetskog rata. Prisjetiti se promjena koje je donio rat, ratnih stradanja, ali i književnosti koje je to razdoblje iznjedrilo, te učiniti to uz pomoć više djela Miroslava Krleže. Iz tog projekta proizašla je predstava “Galicija” koja okuplja profesionalne glumce i studente Filozofskoga fakulteta.

Razlog više za realizaciju zamišljenog projekta jest upozorenje koje mladi svojim programom žele uputiti svijetu. Poznata je uzrečica Na mladima svijet ostaje, no mladi postavljaju otvoreno pitanje: Kakav svijet nam ostavljaju naši roditelji? Prvi svjetski rat bio je znan pod nazivom Veliki rat ili Rat koji će okončati sve ratove no nažalost s vremenom se ispostavilo da taj rat nije okončao sve ratove jer svijet je nastavio ratovati i dalje. Danas, sto godina nakon početka Rata koji će okončati sve ratove na Zemlji se i dalje vode ratovi.

Glumac Ivan Ožegović predao je Pečatnjak Grada Bjelovara Bjelovarčaninu Alanu Katiću, a on se našalio i rekao kako je zaboravio kupiti rođendanski poklon kolegi Marku Cindriću pa da mu sada ne preostaje ništa drugo nego da mu pokloni Pečatnjak, što je na kraju i učinio.

Maja Zelenić
FOTO: Maja Zelenić

Back to top