Nizom događanja svečano obilježen Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja 2014.

Nizom događanja svečano obilježen Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja 2014. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Obilježavanje Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja 2014. godine započelo je u nedjelju, 21. rujna Bjelovarskom nedjeljom uz caricu u organizaciji Turističke zajednice Bilogora – Bjelovar. Esperantisti svome gradu organizirali su izložbu slika mađarske slikarice, esperantistice Orsolye Lelikné. Nakon predstava Put po svijetu Gradskog kazališta Beli Manastir i S kim, s čim u EU, Teatra draft iz Tuzle, zatvoren je 4. komedija fest u organizaciji Bjelovarskog kazališta.

U ponedjeljak, 22. rujna Predrag Kovač Koco imao je promociju fotomonografije Bjelovar 1991. – 2001.

Cico Mraz u utorak je, 23. rujna svojom izložbom karikatura doveo Bjelovarčane do suza.

Četvrtak, 25. rujna je u knjižnici otvorena izložba publikacija iz fonda Zavičajne zbirke Bjelovar u Domovinskom ratu, a u muzeju je otvorena izložba Bjelovar u velikom ratu 1914. – 1918. autora Mladena Medara.

Petak, 26. rujna obilježen je znanstveno – stručnim skupom Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu te premijerom filma Broj 55, redatelja Kristijana Milića. Istoga dana, već tradicionalno, peti razredi osnovnih škola su na Spomen području Barutana imali sat povijesti. Na Bjelovarskom sajmu održana je i izložba „Mali uzgajatelj“ Bjelovar, a bjelovarski je muzej toga dana otvorio svoja vrata posjetiteljima.

U jutarnjim satima u subotu, 27. rujna provodila se zdravstvena akcija Svjetski dan srca. Održan je 6. kup Grada Bjelovara u stolnom tenisu, a Oldtimer Club Classic Bjelovar organizirao je 5. promotivni susret starodobnih vozila. Održan je i Bjelovar Open, 4. međunarodno natjecanje Kettelbell. Ženski odbojkaški klub organizirao je 19. memorijalni odbojkaški turnir „Bilogora 91“. U Gradskoj vijećnici održana je promocija knjige „Fišerovac 1932. – 2012.“ Božidara – Darka Majhena, a u večernjim satima B’sFUNSTALATION održao je odličan jazz koncert.

U nedjelju, 28. rujna obilježena je 20. obljetnica Konjičkog kluba Bjelovar. Moto klub Bjelovar organizirao je 34. moto-alku Bjelovar. Na Večeri bjelovarskog kulturnog stvaralaštva nastupali su: Češka obec, Brass ansambl Bjelovar, Športsko-plesni klub H-8, KUD Bjelovar, Tradicijski kulturni centar Bjelovar, Udruga ®evolucija, Bjelovarsko kazalište, Udruga UHBLPTSP Bjelovar, HORKUD Golub i Zajednica tehničke kulture Grada Bjelovara. Navečer su nastupili su Vokalni ansambl Brevis iz Osijeka te Ambar, Klapa Bjelovar i Hot Stuff Band.

Na sam 29. rujna, Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja, dan je započeo spomenom na poginule hrvatske branitelje. Položen je vijenac kod spomenika u središnjem gradskom parku, a i svijeće su zapaljene u spomen poginulim civilima kod ploče na katedrali. Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Bjelovara mnogi su se okupili u središnjem gradskom parku te Mimohodom pobjednika „Barutana 91“ odali počast poginulim hrvatskim braniteljima. Komemoracija hrvatskim vitezovima održana je na Barutani gdje su i mnoga izaslanstva položili vijence i zapalili svijeće njima u spomen. Koncelebriranu svetu misu na Barutani predvodio je biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak.

Toga dana održana su i druga interesantna zbivanja u Bjelovaru. Tako su MK White City Riders iz Bjelovara u suradnji s Postajom prometne policije upućivali građane, stare i mlade, o sigurnosti u prometu. Novo osnovana udruga Zvrk održala je kreativnu radionicu za manju djecu Pjevam i sviram, instrumente biram. (Udruga Zvrk je od 30. rujna do 3. listopada održala i niz drugih kreativnih radionica). Predstavili su se i mnogi sportski klubovi „Večer bjelovarskog sporta“, a u večernjim satima nastupili su Tamburaški sastav Ledina, Petica i Flashback.

Dom za starije i nemoćne osobe u Domu kulture obilježio je 1. listopada, Međunarodni dan starijih osoba nastupom domskog zbora i dramske i literarne grupe.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top