10. dani češke kulture u Bjelovaru

10. dani češke kulture u Bjelovaru

Češka obec Bjelovar i Savez Čeha Republike Hrvatske  organizirali su 10. dane češke kulture u Bjelovaru 1. i 2. lipnja 2012. godine. Oni su prije deset godina manifestaciju pokrenuli u Bjelovaru, prvu u Hrvatskoj. Dani češke kulture su uvijek pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara te financijskom potporom Savjeta za nacionalne manjine u RH.

Tim povodom, gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec u petak je, 1. lipnja u svom uredu primio veleposlanika Češke Republike u Hrvatskoj Nj. E. Karela Kühnla, saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka, i predsjednicu Češke obeci Bjelovar Mirušku Lončar. Tada su kod gradonačelnika bili i predstavnici veleposlanstva Republike Srbije – prvi savjetnik Zoran Vasiljević i ateše za kulturu Dušan Vujović koji su u Bjelovar došli povodom Dana srpske kulture i blagdana Svete Trojice. Sa njima su došli i zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije Saša Lukić te predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara Gojko Ćuruvija. Na prijemu kod gradonačelnika bila je i Đurđa Adlešič, upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske „Hrvatska bez mina“. Nakon prijema u Gradskoj upravi svi su se pridružili veselim zbivanjima u povodu Dana češke kulture kod paviljona u središnjem gradskom parku. Nastupali su mali i srednji folklor Češke obeci „Srdečko“, glazbena skupina „Stari prijatelji“, tri skupine češke besede Končanica  i dvije skupine HORKUD-a Golub.

Sljedećeg dana, već tradicionalno, kroz središte grada prolazila je velika povorka sudionika programa koju su predvodili Povijesna postrojba Bjelovarski graničari – Husari 1756 te Konjički klub Bjelovar s dvije jahačice u češkim narodnim nošnjama.  Na središnjem gradskom trgu nastavio se program gdje su nastupali Klinčaselske i Pisarovinske mažoretkinje, Limena glazba Hercegovac, Češka beseda Grubišno Polje, Češka beseda Daruvar-Holubička, KUD Veliko Trojstvo i Udruga Komedija Tomaš. Uz bogat kulturno-umjetnički program, izložbe češke narodne nošnje, rukotvorina, starina i zanata koji su bili u uporabi u starinskim kućanstvima hrvatskih Čeha, degustirali su se i češki specijaliteti.

Dani češke kulture završili su navečer svečanim koncertom u Domu kulture na kojom su, uz Češku obec, nastupili i Zbor Bohemia i Zagrebačko sluničko, Češke besede Zagreb, KUD Rudar Glogovac te Hrvatska čitaonica Hercegovac.

Ljiljana Balažin i Inka Ševerdija
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content