Otvoreni 7. dani DOKUarta 2012. godine

Željko Sarić, autor kinegrafija, Zlata Medak, predsjednica Foto kluba Bjelovar i Rada Šešić, selektorica DOKUarta - izložba kinegrafija "Putnik" u Foto klubu Bjelovar, 6. listopada 2012. FOTO: Ljiljana Balažin

U subotu, 6. listopada 2012. godine otvoren je sedmi po redu festival dokumentarnog filma u Bjelovaru – DOKUart. Uvertira u sam festival je bila izložba kinegrafija “Putnik” u Foto klubu Bjelovar. Izložba govori o rubnim stanjima ljudske svijesti koja je u određenim okolnostima percipira svakodnevnicu na planu raznovrsnih mentalnih slika koje su svojevrsna nadgradnja realnog svijeta. Na otvorenju izložbe sve prisutne pozdravio je, uz gradonačelnika Grada Bjelovara Antuna Korušca, predsjednice Foto kluba Bjelovar Zlate Medak, selektorice DOKUarta Rade Šešić, i sam autor Željko Sarić.

Film koji je otvorio ovogodišnji DOKUart je mađarski film Nevidljive strune: Talentirane sestre Pusker. Film je nastajao sedam godina, a govori o dvije sestre, njihovom životu uz glazbu, međusobnom nadmetanju i obiteljskoj tajni koja im je obilježila živote. Na projekciju je došla redateljica i scenaristica Ágnes Sós koja je nakon filma odgovarala na pitanja gledatelja.

Prije početka filma, gledatelje je u svijet glazbe uvela učenica bjelovarske Glazbene škole Vanda Dabac na violini, uz pratnju profesorice Jelene Car na glasoviru.

Na otvorenju festivala sve prisutne su pozdravili Denis Hladiš, predsjednik Udruge za promicanje kulture DOKUart, gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, te selektorica programa Rada Šešić. Gradonačelnik je istaknuo DOKUart kao najpoznatiju manifestaciju našeg grada te da je Bjelovar grad koji prihvaća svjetsku kulturu, prihvaća sve što je drugačije što za Bjelovar nije prijetnja, već veliko bogatstvo.

Ovogodišnji DOKUart traje do petka 12. listopada 2012. godine, a filmovi se mogu pogledati svaku večer u Domu kulture.

Ljiljana Balažin i Inka Ševerdija
FOTO: Ljiljana Balažin

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content