Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Počeo 11. DOKUart

Otvoren 11. DOKUart, 8. listopada 2016., Kulturni i multimedijski centar Bjelovar FOTO: Kristina Turković www.bjelovar.hr

U subotu, 8. listopada 2016., počelo je 11. izdanje DOKUarta – međunarodnoga festivala dokumentarnog filma.

Prije same projekcije, ujedno i hrvatske premijere mađarskog filma „Titita“, posjetiteljima se obratio Denis Hladiš, predsjednik Udruge za promicanje kulture DOKUart, koja je i organizator festivala. Nakon njega, detalje ovogodišnjeg DOKUarta otkrila je njegova selektorica Rada Šešić. Istaknula je kako je uz 11 filmova na festivalu, čak šest hrvatskih premijera, a Bjelovar će posjetiti i mnogi autori i protagonisti dokumentaraca.

Na otvorenje su došle i predsjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara Vanja Posavac te zamjenice bjelovarskoga gradonačelnika Jasna Višnjević i Lidija Novosel koja se i obratila prigodnim riječima.

Jedanaest godina Grad Bjelovar i DOKUart dišu zajedno, jedanaest godina imamo priliku gledati vrhunsku dokumentaristiku, jedanaest godina vi učite velike i male da kritički promatraju svijet oko sebe, jedanaest godina odgajate nove naraštaje ljubitelja dokumentarnog filma koji će promijeniti svijet jer ga vi u Bjelovaru mijenjate nabolje. Sve ono što radite u Bjelovaru nije samo sedam dana festivala, već je uvijek nešto novo – veliki DOKUart, Mali DOKUart, radionice, DOKUart na selu, Filmodrom, rekla je u svom obraćanju zamjenica Novosel.

Film „Titita“ u bjelovarski Kulturni i multimedijski centar, gdje se odvijaju sve projekcije, došlo je vidjeti mnoštvo Bjelovarčana koji su kinodvoranu ispunili do posljednjeg mjesta. Nakon filma, mađarski redatelj Tamas Almasi objasnio je kako je film nastao i što je njime želio postići. Posjetitelje je iznenadio i dolazak glavnog lika u filmu, Antija Kurua, mladoga Roma o čijem glazbenom putu film i govori. Anti Kuru na kraju je Bjelovarčanima i zasvirao gitaru koju, nakon mnogih životnih nedaća, danas studira na glazbenoj akademiji u Budimpešti.

Tekst i fotografije: Kristina Turković

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content