Najavljen 5. DOKUart

O petom po redu međunarodnom festivalu dokumentarnog filma – DOKUart u petak je, 17. rujna 2010. godine održana konferencija za novinare. Na njoj su, uz predstavnike Grada Bjelovara na čelu s gradonačelnikom Antunom Korušcem, sudjelovali i Denis Hladiš, predsjednik Udruge za promicanje kulture DOKUart, Marijana Kranjec, dopredsjednica Udruge, Dražen Kranjec, tajnik Udruge te Tomislav Tolnaj regionalni direktor za poduzetničko bankarstvo Regije središnja Hrvatska – Zagrebačke banke (sponzor).

Festival se održava u Bjelovaru od 2. do 7. listopada 2010. godine.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Antun Korušec najavio je, uz svečano otvorenje DOKUarta, projekciju filma izraelskog redatelja, scenarista i producenta Nati Baratza “Izabrano dijete”. Tom prigodom upriličit će se otkrivanje ploče u Domu kulture na kojoj će biti istaknuto da je, uz ostalo, zgrada Doma kulture u Bjelovaru do 1941. godine bila sinagoga židovske vjeroispovjedne općine.

Osim što će se ove godine DOKUart održavati šest dana, novina je i to da će se programi iz Doma kulture seliti DOKUbusom na više mjesta u gradu. Naime, u DOKUbusu će se moći kupiti festivalske karte i besplatno pogledati već prikazivane DOKUhitove.

Prodaja karata za ovogodišnji DOKUart počinje 27. rujna u DOKUbusu na korzu. Cijena ulaznice je 20 kuna, a festivalski paket (6 ulaznica i majica) je 100 kuna. Sav prihod od ulaznica namijenjen je Društvu multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije za kupnju MRS aparata.

Glavni program počinje svakoga dana tijekom festivala u 20 sati u Domu kulture u kojem će se prikazati jedanaest izvrsnih filmova. Prikazat će se i još četiri filma u prijepodnevnim satima. Bit će otvorena izložba “Hrvatski filmski plakat kroz povijest“. Održat će se DOKUradionice za osnovnoškolce. U konkurenciji Malog DOKUarta ove godine je tridesetak filmova. Izbor najboljih i ove će godine biti težak. Autorski trud bit će nagrađen video kamerom, stativom i softwareom za montažu. Dolaze nam i gosti. Hrvoje Turković i Dean Šoša će reći nešto više o filmskoj kritici, a o filmskoj režiji zainteresirane će poučiti Snježana Tribuson i Petar Krelja. U sklopu DOKUarta, naravno, predviđene su i glazbene večeri.

Više o tome pogledajte na stranicama Udruge za promicanje kulture www.dokuart.hr

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content