Dostojanstven život u starijoj dobi

Okrugli stol „Dostojanstven život u starijoj dobi“ održan u sklopu projekta „INICIJATIVA ZA PSIHOSOCIJALNU PODRŠKU, INTEGRACIJU I EDUKACIJU” 22. srpnja (četvrtak) u bjelovarskom Boho parku, okupio je gotovo stotinu sudionika.

Okrugli stol planiran je u projektnom elementu Psihosocijalna pomoć za starije osobe i društvena integracija kroz uspostavu podrške u mobilnosti i provedbi edukacija i programa, s ciljem unaprjeđenja psihosocijalne pomoći, promicanja kvalitete socijalnih usluga, mobilnosti i ravnoteže za smanjenje socijalne isključivosti starijih osoba.

Moderatorica okruglog stola bila je Mirjana Pušćak, dugogodišnja radijska novinarska koja je i u mirovini vodila emisije namijenjene osobama starije dobi. Dio govornika je sudjelovao na Okruglom stolu sa stanovišta struke i radnog iskustva te su iznijeli stručne informacije i podatke, dok je drugi dio govornika pripadao umirovljenicima koji su podijelili svoja svjedočanstva i iskustva o aktivnostima i životu u mirovini.

Govornici stola bili su:

Ivan Tomić, predsjednik Matice umirovljenika Bjelovar
Ivan Ćurić, predsjednik Udruge „Bjelovarski slavuji – fakini“
Danijela Popović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Bjelovar
Stanka Vraneš Šupica, socijalna radnica Doma za starije osobe Bjelovar
Gordana Knežević Miličić, dr.med., liječnica opće medicine
Nada Vranko-Nagy, dr. med.
Ruža Milić, nastavnica.glazbe
Nada Dokuš Muškinja, dipl.agr.

U pozitivnoj atmosferi, uz moderiranje voditeljice Mirjane Pušćak, naši govornici i govornice podijelili su svoja iskustva, borbe, razmišljanja i životne navike koje ih prate u tzv. trećoj dobi.

Okrugli stol otvorio je Ivan Tomić, predsjednik Matice umirovljenika koji je pohvalio svoje članove i govorio o aktivnostima kojima se bave unutar Matice. Tomić je spomenuo i novoosnovani Orkestar i zbor Matice umirovljenika te pozvao sve zainteresirane članove i nečlanove da se priključe aktivnostima kojih će u nadolazećim mjesecima biti mnogo.

Nakon Tomića, riječ je preuzela ravnateljica Centra za socijalnu skrb, Danijela Popović, koja je izložila svoja iskustva u radu s umirovljenicima, navela zakone i prava koje korisnici imaju kao i oblike pomoći koje umirovljenici mogu dobiti od Centra. Također je napomenula da se ne sklapaju poznati ugovori o doživotnom uzdržavanju jer s potpisivanjem ugovora, korisnici Centra izlaze iz njihove evidencije i nemoguće je pratiti daljnje stanje korisnika.

U ime Doma za starije Bjelovar socijalna radnica Stanka Vraneš Šupica, govorila o aktivnostima koje njihovi korisnici imaju, o listama čekanja, o kvaliteti života u Domu. Osvrnula se na vječno pitanje osoba starije dobi „Doći u instituciju ili ne?“ i napomenula kako je svaka životna priča i sudbina drugačija i dok jedni nemaju izbora, drugi biraju smještaj u Domu zbog brojnih osobnih razloga. Biti sam je najtužnija sudbina, a u Domu kroz zajednicu podiže se ne samo kvaliteta života nego i njihov duh i volja za životom.

Doktorica Nada Vranko-Nagy je jedna od izuzetno vrijednih i aktivnih umirovljenica koja unatoč svojoj dobi svakodnevno vozi bicikl, volontira, radi kao vanjski suradnik u Centru za cjeloživotno učenje i kulturu. S prisutnima je podijelila svoje priče, snagu uma, naglasila važnost vježbanja i uživanja u prirodi, odnosno brige o sebi.

Ruža Milić, umirovljena nastavnica glazbenog odgoja, podijelila je svoja iskustva života u mirovini, a s ovim posljednjim može nadmašila je i upola mlađe od sebe. Na prvom Bjelovarskom Trailu istrčala je 24 kilometra, a samo su joj 72 godine života. Profesorica Milić planinari, volontira u udruzi Osit, vodi dječji zbor „Golubiće“, Bjelovarsko glazbeno zabavište i piše pjesme.

Na okruglom stolu sudjelovala je i liječnica opće medicine – Gordana Knežević Miličić koja je trebala biti u mirovini, no zbog manjka zdravstvenih radnika, nastavlja raditi. Uz svoj posao, volontira u Domu za starije, te je tako okružena ljudima i tijekom radnog vremena i u privatno vrijeme. Kao liječnica posebno je istaknula, da uz liječenje tegoba koje donose godine života, starijim ljudima je često potrebniji razgovor od samoga lijeka.

Nada Dokuš-Muškinja agronomkinja koja je još za svog radnog vijeka odlučila što želi raditi u mirovini. Ispit za turističkog vodiča položila je pred sam odlazak u mirovinu i danas vodi grupe osnovnoškolaca i srednjoškolaca na školske izlete. Uz to, vanjska je predavačica u poljoprivrednim programima za obrazovanje odraslih.

Ivan Ćurić, predsjednik Udruge „Bjelovarski slavuji – fakini“ naglasio je da Udrugu organizira plesove, druženja, likovne susreti, a u sklopu udruge djeluje i mješoviti zbor. Sudjeluju u čak tri projekta financirana sredstvima iz EU fondova, tako da članovi sudjeluju u brojnim aktivnostima poput edukacija, rehabilitacija i ovog okruglog stola.

Govornici su se osvrnuli i na situaciju umirovljenika koji su često bili zapostavljeni i/ili izolirani zbog epidemioloških mjera, no uspjeli su prebroditi i tu prepreku.
U zaključnom dijelu Okruglog stola svi su se složili da znanje koje osobe steknu tijekom svog radnog vijeka moguće je upotrijebiti i nadograditi i u mirovini, moguće je otkriti nove hobije i širiti socijalne krugove, samo je potrebno biti otvoren prema njima, a moderatorica ga je završila rečenicom „Život je samo jedan, uživajmo u njemu“.

Koordinator komunikacije i vidljivosti u projektu:
Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar

Priopćenje i najava projektnog događanja isključiva su odgovornost Grada Bjelovara.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content