Održana 30. godišnja skupština Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja

Održana 30. godišnja skupština Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja

Narodna knjižnica Petar Preradović je u petak, 18. svibnja 2012. bila domaćin 30. godišnjoj skupštini Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja. Skupština je održana u dvorani 1 Ekonomskog fakulteta u Bjelovaru, a otvorili su je najmlađi kulturno-umjetničkim programom u organizaciji Dječjeg odjela Narodne knjižnice Petar Preradović. Nakon njihovog nastupa sve okupljene je pozdravio gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec koji je naglasio važnost međusobne suradnje knjižnica te gostima zaželio dobrodošlicu. Rad Skupštine je nastavljen stručnim dijelom, a tema Skupštine je bila Knjižnične usluge u korak s vremenom.

Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja je stručna i društvena organizacija knjižničnih djelatnika te je sastavni dio Hrvatskog knjižničarskog društva. Osnovano je 1977. godine kao Društvo bibliotekara Zajednice općina Bjelovar, a danas je u sastavu Društva ukupno 66 narodnih, školskih i specijalnih knjižnica.
Cilj udruge je okupljanje knjižničnih djelatnika iz svih vrsta knjižnica i unaprjeđivanje knjižničarske struke. Od samoga početka Društvo se zalaže za povoljniji materijalni i društveni položaj knjige i knjižnične djelatnosti, poticanje osnivanja i suradnje raznih vrsta knjižnica i knjižničarskih društava, osiguravanje stručnih i materijalnih uvjeta za uspješno obavljanje matičnih služba, centraliziranu obradu knjižne građe, rješavanje problema bibliobusne službe, permanentno obrazovanje knjižničara, prikupljanje zavičajne građe i drugo.

Ova godina ima veliku važnost za bjelovarsko knjižničarstvo budući da se obilježava 180 godina od kako se u Bjelovaru organizirano čita. Naime, knjižnica Petar Preradović vuče korijene od kasina – čitaonice koji su utemeljili časnici oko 1832. godine. Također, 60 je godina od osnivanja Dječjeg odjela kao jednog od temeljnih segmenata rada modernog javnog knjižničarstva te 40 godina kako pokretna knjižnica (bibliobus) obilazi udaljenja sela Bilogore i djela Moslavine približavajući knjigu korisnicima koji ne mogu doći u knjižnicu.

Ljiljana Balažin i Inka Ševerdija
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content