Bjelovarske škole u Pilot projektu e-Škole

Konferencija za novinare na kojoj je prezentiran Pilot projekt CARNeta, Hrvatske akademske i istraživačke mreže - e-Škole, 24. veljače 2015., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

U utorak, 24. veljače 2015. godine u maloj vijećnici Grada Bjelovara održana je konferencija za novinare na kojoj je prezentiran Pilot projekt CARNet-a, Hrvatske akademske i istraživačke mreže pod nazivom e-Škole.

Na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, predsjednica Gradskog vijeća Vanja Posavac, zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milan Mateković te iz II. osnovne škole ravnateljica Davorka Bačeković Mitrović i ravnateljica III. osnovne škole Goranka Preskočil.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet je krajem 2014. godine objavila Javni poziv za sudjelovanje škola u Pilot projektu e-Škole. Na Javni poziv javilo se 705 škola među njima i bjelovarske osnovne škole. One su (I., II., III. i IV. OŠ) zadovoljile administrativnu i tehničku provjeru, međutim za Pilot projekt e-Škole odabrane su II. i III. osnovna škola, uvodno je rekla zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.

Prema kriterijima za odabir škola odabrano je ukupno 150 osnovnih i srednjih škola koje predstavljaju reprezentativni uzorak prijavljenih škola, nastavila je. Pilot projekt će se provoditi od 2015. do 2017. godine.

Odabranim školama planira se opremiti jednu učionicu škole s 30 tableta, koje će koristiti učenici u nastavi, a veće škole s još maksimalno tri učionice opremljene prezentacijskom opremom. Svaki će nastavnik dobit tablet ili prijenosno računalo. Oprema je planirana za izvođenje nastave prirodoslovno-matematičke i tehničke grupe predmeta. E- Škole podrazumijevaju uvođenje e-dnevnika i e-imenika, čime se roditeljima omogućuje 24 sata na dan uvid u ocjene i napredak svoje djece.

Cilj Pilot projekta je uspostaviti sustav kojim će se podići razina digitalne zrelosti hrvatskih škola, kroz razvoj digitalnih kompetencija nastavnog i nenastavnog osoblja, razvoj digitalnog sadržaja, opremanje škola IKT opremom, provedbu potrebnih infrastrukturnih radova vezanih za pristup Internetu te kroz razvoj usluga za transparentno poslovanje škola i kvalitetno upravljanje nastavnim procesom.

Da bi se škole mogle prijaviti morale su dobiti podršku svog osnivača, pa je tako za II. i III. osnovnu školu u pismu namjere Grada Bjelovara navedeno da je Grad spreman preuzeti prava i obveze koje proizlaze iz sudjelovanja u Pilot projektu e-Škole. Osigurat će sredstva za trošak osiguranja tehničke podrške za vrijeme trajanja projekta i po njegovom isteku. Također, navedeno je da će Grad Bjelovar preuzeti na sebe trošak održavanja uspostavljene infrastrukture na školi (lokalna mreža) te instalirane opreme u školi po isteku projekta. Grad Bjelovar će staviti na raspolaganje optimum svojih kapaciteta kako bi se osigurala uspješna provedba pilot projekta u navedenim školama. Svakako je važno napomenuti, objasnila je zamjenica Novosel, da Grad Bjelovar osigurava i infrastrukturu instaliranja žičane i bežične mreže u postojeće objekte. Na kraju je dodala, da bi za preuzete obveze Grad mogao imati godišnja izdvajanja u iznosu od oko 60.000,00 kuna za obje škole.

Prisutnim novinarima obratila se i ravnateljica II. osnovne škole Davorka Bačeković Mitrović koja je prisutnim novinarima pobliže objasnila samu proceduru te rekla da se je osobno pobrinula da njena škola dobije najjaču optičku vezu u BBŽ 100/100 Mbita u sekundi, što je bitan preduvjet za uvođenje u projekt e-Škole. Istaknula je da je ulazak u ovaj projekt nastavak odlične suradnje s CARNetom i Gradom Bjelovarom te podsjetila da je u rujnu 2014. godine škola dobila Samsungovu Učionicu budućnosti, u vrijednosti 240.000,00 kuna.

Nova ravnateljica III. osnovne škole Goranka Preskočil prisutnima je pobliže objasnila što se očekuje od škola u budućem razdoblju. Naravno, da je tu vrlo bitna edukacija učitelja kako bi mogli uvesti nove tehnologije u nastavu. Prva faza projekta započinje u jesen kada će se uključiti prvih 20 škola, dok će se ostalih 130 škola uključiti početkom 2016. godine. Naravno, prije samog početka treba završiti sve predradnje oko osiguranja potrebne infrastrukture.

Obje ravnateljice su složne u tome da realizacija zahtjevne procedure uvjetovane natječajem, ne bi bila moguća bez pomoći Grada Bjelovara te timskog i volonterskog rada svih uključenih u projekt.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top