Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Izabrani najljepši gidrani Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – Husari 1756.

Izbor najljepšeg konja pasmine gidran na 24. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu, 9. rujna 2016., sajamski prostor u Gudovcu kraj Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

U organizaciji Grada Bjelovara, Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – Husari 1756. te Hrvatske udruge uzgajivača gidrana Republike Hrvatske, na 24. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu, u petak 9.rujna 2016., održan je izbor za najljepšeg konja pasmine gidran. Riječ je o konjima koje jašu upravo bjelovarski Husari, a nagrađivani su u četiri kategorije – pastusi, kobile, omice i ždrebad.

Natjecao se 21 natjecatelj sa svojim grlom. Prosudbeno povjerenstvo koje je odlučivalo o najljepšim gidranima u određenim kategorijama činili su: prof.dr.sc. Ante Ivanković, šef katedre za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Doc.dr.sc. Jelena Ramljak, član katedre za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, mr. Ognjen Preost, predsjednik Hrvatskog konjičkog saveza te dr. vet. med. Sonja Novak, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Bjelovara.

Nagrade je uručio Antun Korušec, gradonačelnik Grada Bjelovara i njegove zamjenice Lidija Novosel i Jasna Višnjević. Također, tom prilikom, gradonačelniku Korušecu je dodijeljeno i priznanje Hrvatskog konjičkog saveza za unaprjeđenje konjogojstva u Hrvatskoj.

U nedjelju, 11. rujna 2016., na štandu Grada Bjelovara u sklopu Jesenskoga sajma organizirano je druženje s vlasnicima i predvoditeljima gidrana koji su sudjelovali u izboru za najljepšeg konja te pasmine.

Gradonačelnik je svim sudionicima dodijelio zahvalnice za sudjelovanje. Čestitao im na mnogim uspjesima te ima zahvalio na svemu što čine za Bjelovar i sve njegove manifestacije na kojima Husari redovito sudjeluju sa svojim gidranima.

U ime Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – Husari 1756. Prisutnima se obratio i njezin zapovjednik Josip Trogrlić. Zahvalio je Gradu Bjelovaru na podršci u radu te je istaknuo kako bez te potpore ne bi mogli raditi.

Podsjetimo, u cilju osnivanja husarske Povijesne postrojbe, 2009. i 2010. godine Grad Bjelovar iz Proračuna je izdvojio 200 tisuća kuna za sufinanciranje kupnje dvadeset gidrana.

Ove godine između Grada Bjelovara, Hrvatske udruge uzgajivača konja pasmine gidran i zagrebačkog Agronomskog fakulteta, sklopljen je sporazum o suradnji na projektu pod nazivom „Program reafirmacije uzgoja gidrana na našim prostorima”. Cilj projekta je da se naš gidran nađe na popisu tradicijskih i uzgojno zaštićenih pasmina Hrvatske te ostvari financijsku potporu kakvu imaju gidrani u Mađarskoj. Grad financira projekt s 39 tisuća kuna. Rezultati svega se tek očekuju, a postoje već planovi da se u 2017. godini u proračunu Grada osigura i subvencija za gidrane.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content