Održana 4. sjednica Gospodarskog vijeća Grada Bjelovara

Održana 4. sjednica Gospodarskog vijeća Grada Bjelovara, 11. lipnja 2015., velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Ljiljana Balažin www.bjelovar.hr

U četvrtak, 11. lipnja 2015. godine održana je 4. sjednica Gospodarskog vijeća Grada Bjelovara.

Predsjednik Gospodarskog vijeća Josip Belošević na sjednicu je, uz članove Gospodarskog vijeća, pozvao i gradonačelnika Grada Bjelovara Antuna Korušeca i njegove zamjenice Jasnu Višnjević i Lidiju Novosel, pročelnike upravnih odjela Grada Bjelovara, članove Odbora za gospodarstvo Grada Bjelovara, predstavnike poduzetnika s područja grada te predavače dr. Igora Petrovića, direktora Tehnološkog parka Bjelovar d.o.o. i Dijanu Zekić-Kereži, predstojnicu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Bjelovar, sa suradnicima.

Zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević pozdravila je sve prisutne i ukratko se osvrnula na mjere i projekte Grada temeljene na glavnom dokumentu, Strategiji gospodarskog razvoja grada Bjelovara te naglasila da ista vrijedi do ove godine, da je donesena odluka o izradi nove te istaknula da da će i sami poduzetnici biti pozvani na davanje prijedloga i preporuka kroz koje očekuje da se aktivno uključe kad se oformi radni tim. Posebno je istaknula razvoj poduzetničke infrastrukture i poslovnog okruženja kroz konkretne mjere poticanja poduzetništva te promociju Grada i nagradu koju je Grad dobio za poticanje i razvoj poduzetništva, uz još tri grada u Hrvatskoj. Posebno je istaknula projekt novoosnovanog Tehnološkog parka – Razvojnog centra u Bjelovaru koji je izuzetno važan jer se radi o razvoju novih tehnologija i poveznica je znanosti i gospodarstva. Projekt je to koji će omogućiti stvaranje novih radnih mjesta, a to je jedan od prioritetnih ciljeva Grada Bjelovara, naglasila je i pozvala relevantne predavače da prisutne upoznaju s Tehnološkim parkom i mjerama za poticanje zapošljavanja.

Direktor Tehnološkog parka Bjelovar d.o.o. dr. Igor Petrović govorio je poduzetnicima o razvoju i budućim smjernicama novoosnovanog Tehnološkog parka u Bjelovaru u sklopu kojeg djeluje Tehnološki inkubator i Tehnološko razvojni centar kroz koje osigurava poduzetnicima u Gradu Bjelovaru novouređeni i suvremeno opremljeni prostor u kojem se razvijaju i educiraju budući poduzetnici kroz predinkubaciju na lokaciji i start-up tvrtke kroz inkubaciju. Nadalje, prisutne je upoznao sa ustrojem parka, resursima, planom rada, smjernicama razvoja, visokim školstvom i inovativnim poduzetništvom kao poveznicom između gospodarstva i znanosti, a u konačnici i razvoja. Na kraju je naglasio razvoj novih tehnologija kroz Tehnološko-razvojni centar koji djeluje u sklopu parka i pozvao gospodarstvenike na suradnju.

Predstavljanje Mjera za poticanje zapošljavanja u 2015. godini održali su Dijana Zekić Kereži, predstojnica HZZ PU Bjelovar i Dubravko Vlašić, rukovoditelj odsjeka za aktivnu politiku zapošljavanja. Na predstavljanju je bila posebno naglašena, kao najčešće korištena mjera poticaja za zapošljavanje od strane poslodavca, Stručno osposobljavanje za rad bez osnivanja radnog odnosa te mjera Rad nakon stručnog osposobljavanja. Obuhvaćeni su bili i paketi mjera za mlade, mjera za posebne skupine, mjera za osobe s invaliditetom, mjera za starije osobe, mjera za dugotrajno nezaposlene, mjera za nezaposlene osobe romske nacionalne manjine te paket mjera za poslodavce u teškoćama. Na kraju je naglasila, obraćajući se skupu, a posebno poduzetnicima, da je međusobna komunikacija najbitnija i da se jedino na taj način može postići cilj – poticanje zapošljavanja i očuvanje radnih mjesta u povoljnom poslovnom okruženju.

Cijeli događaj popratili su predstavnici lokalnih medija.

Tekst: Jasminka Kišantal-Zubić
FOTO: Ljiljana Balažin

Back to top