Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

GOTOVI RADOVI NA DOMU KULTURE – SUVREMENOM KAZALIŠTU S VELIKIM POVIJESNIM ZANAČAJEM

Dom kulture, poznato mjesto gotovo svih važnijih kulturnih i društvenih zbivanja, 1917. godine izgrađeno kao židovska sinagoga, obnovljen je i pretvoren u suvremenu kazališnu dvoranu. Gotovo 60 godina Bjelovar kao centar regije nije imao reprezentativnu kazališnu zgradu, a to je zasigurno svojom kazališnom tradicijom te brojnim poznatim glumcima i zaslužio. Radovi na energetskoj obnovi i obnovi unutrašnjosti stajali su oko 18 milijuna kuna, a velikim dijelom financirali su se europskim sredstvima i uz potporu Ministarstva kulture. Obnova Doma kulture zasigurno je jedan od najvažnijih projekata Grada Bjelovara u posljednjih nekoliko godina.

Gradonačelnik Dario Hrebak sa suradnicima je predstavio Dom kulture novinarima upoznajući ih s poviješću zgrade i budućom namjenom. – S obzirom da se radi o bivšoj sinagogi, šaljemo snažnu poruku o Bjelovaru kao multikulturalnom gradu u kojemu, u sretnom i ravnopravnom suživotu, živi čak 21 od 22 registrirane nacionalne manjine, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak prilikom obilaska novouređenog prostora nakon završetka radova. Dodao je i kako je povećan kapacitet sjedećih mjesta kojih je sada nešto manje od 400, postavljena je podizna platforma na pozornicu koja je produžena, napravljene su lože, uređen podrum, a prvi puta je postavljeno i dizalo za osobe s invaliditetom. Svečano otvorenje očekuje se u kolovozu kada bi trebao početi i poznati kazališni festival BOK fest, rekao je gradonačelnik. Do tada rješavat će, kaže, sitni nedostaci nakon radova i obavit će se temeljito čišćenje prostora.

U obilasku ovoga za Bjelovar, ali i hrvatsku kulturnu baštinu općenito, iznimno važnoga objekta gradonačelniku su se, uz novinare, pridružile i voditeljica zapažene amaterske udruge „Bjelovarsko kazalište“ Margareta Fabičević, ravnateljica bjelovarske Glazbene škole „Vatroslav Lisinski“ Nevenka Presečan Arvay te njezina prethodnica Sonja Štefanac. Ravnateljica Presečan Arvay pohvalila je obnovu Doma te je dodala kako dugo nije vidjela bolju dvoranu u Hrvatskoj, posebice kada je akustika u pitanju. S tim su se složili i vrsni bjelovarski glazbenici Vanda Novoselec i Neven Šverko, koji su tu tvrdnju prisutnima i dokazali odsviravši par skladbi na violini i violončelu.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content