Grad Bjelovar dobio novac Europskog fonda za regionalni razvoj za dva velika projekta

Grad Bjelovar redovito prati različite natječaje i javne pozive i prijavljuje projekte za dodjelu bespovratnog novca u sklopu europskih i nacionalnih fondova. Tako je u ovoj godini prijavio dva velika projekta na europske strukturne i investicijske fondove za što je novac i odobren. Riječ je o projektima „Energetska obnova 2. osnovne škole Bjelovar“ te „Energetska obnova Dječjeg vrtića Bjelovar“. Europski fond za regionalni razvoj u tu je svrhu odobrio oko 3 milijuna i 350 tisuća kuna.
Ukupna vrijednost projekta Energetske obnove 2. osnovne škole Bjelovar je 4.057.541,68 kuna. Odobreno je 1.853.271,78 kuna. Projekt energetske obnove namijenjen je za odgojno-obrazovnu zgradu koja se nalazi na adresi Ivana Viteza Trnskog 19, Bjelovar. Radovi obuhvaćaju izolaciju postojećeg stropa prema tavanu, toplinsku izolaciju vanjskih zidova, zamjenu stolarije, zamjenu plinskog kotla novim kondenzacijskim kotlom, ugradnju termostatskih ventila na radijatorima, zamjenu unutarnje rasvjete novom LED rasvjetom, izvođenje sanacije temeljnih zidova i sustava drenaže. Očekivana ušteda koja će se ostvariti obnovom iznosi 51,25%. Također, očekuje se i smanjenje emisije CO2 za 51,25%. Zgrada pripada E energetskom razredu, a nakon energetske obnove pripasti će C energetskom razredu.
„Energetska obnova Dječjeg vrtića Bjelovar, Matoš“ projekt je vrijedan 3.156.740,65 kuna, a Europski fond za regionalni razvoj odobrio je 1.495.209,86 kuna. Projektom se želi pridonijeti smanjenju potrošnje energije te povećanju korištenja obnovljivih izvora energije u zgradi Dječjeg vrtića Bjelovar na Trgu A.G. Matoša. Provedbom svih projektiranih mjera energetske obnove (građevinske, strojarske i elektrotehničke) smanjit će se potrošnja toplinske energije na godišnjoj razini za 51,20%. Radovi obuhvaćeni projektom: toplinska izolacija vanjskih zidova, toplinska izolacija ravnog krova, zamjena stolarije, ugradnja solarnih kolektora, ugradnja termostatskih radijatorskih ventila, izmjena postojećeg plinskog kotla novim kondenzacijskim kotlom, izolacija stropa, zamjena unutarnje rasvjete.
 
Grad Bjelovar kao prijavitelj u 2017. godini na EU fondove sudjelovao je s pet projekata te s jednim kao partner. Ukupna vrijednost odobrenoga novca do sada je 3.348.481,64 kune, a u slučaju odobravanja ostalih projekata očekuje se iznos od 8.164.182,23 kune. Na javne pozive ukupno je prijavljeno 15 projekata u ovoj godini, osam gdje je Grad prijavitelj te sedam u kojima je partner. Za te je projekte odobreno do sada 485.000 kuna. Očekuje se još 360.746 kuna.
 
U ovoj godini Grad Bjelovar planira prijaviti još tri projekta na europske fondove (izgradnju reciklažnog dvorišta na lokaciji odlagališta „Doline“ – k.o. Prespa,  izgradnja ceste u zoni jug – prilaz Pakračke ulice, Sinergijom do uspješnije zajednice) te jedan projekt na javni poziv Ministarstva hrvatskih branitelja za sufinanciranje, izgradnje, postavljanje ili uređenja spomen-obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu.
 
Trenutačno su tri projekta još u provedbi koja su prijavljena u 2016. godini na europske fondove („Energetska obnova Dječjeg vrtića Bjelovar“ u Ulici A. Stepinca, Djetinjstvo bez gladi“, „Sinergijom do uspješnije zajednice“ – ukupna vrijednost projekata je 6.255.693 kuna) te četiri projekta koja su prijavljena na javne pozive („Sinergijom do uspješnije zajednice“- za sufinanciranje dijela prihvatljivih troškova projekta koji su obveza Grada Bjelovara prijavljeno na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, „Sklop zgrada 5. osnovne škole Bjelovar“, projekt izgradnje kružnoga toka na južnoj obilaznici – ukupna vrijednost 2.029.120 kuna).  Ukupna vrijednost svih sedam projekata prijavljenih prošle godine koji su u tijeku je 8.284.813 kuna.
 
 
Tekst i fotografija: Kristina Turković Lovrić
 
Back to top