Grad Bjelovar okupio oko 400 volontera za Zelenu čistku

Šestu godinu zaredom u Hrvatskoj će se održati jednodnevna volonterska akcija „Zelena čistka“, koju od prvoga dana prati i Grad Bjelovar. O detaljima, u srijedu je, 19. travnja 2017., javnost izvijestila zamjenica gradonačelnika i kooordinatorica akcije Lidija Novosel. Na konferenciji za novinare bila je prisutna i zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević, Josip Heged, član Uprave Komunalca, mala gradonačelnica Jana Brestovečki i njezin zamjenik Rafael Pranjić te predstavnici ekipa koje će sudjelovati u Zelenoj čistki.
 
–       Akcija se održava u subotu, 22. travnja 2017. s početkom u 9 sati. Prvi put se dogodilo da se Zelena čistka poklopila s Danom planeta Zemlje što je dodatan poticaj da očistimo prirodu. Na bjelovarskom će području sudjelovati 30-ak ekipa koje će čistiti divlja odlagališta otpada na prethodno lociranim mjestima. Točnije, do sastanka se prijavila 31 ekipa koje će čistiti na 20-ak lokacija. Cilj cijele akcije je osvijestiti građane o važnosti prikupljanja otpada i njegovog odlaganja na za to predviđena mjesta. Podatci kažu da je 2013. godine u Zelenoj čistki u našem gradu sudjelovalo 260 osoba, koje su prikupile 170 m3 otpada. Godinu kasnije – 2014.godine, prikupljeno je 54 m3, a čistilo je 290 osoba. S obzirom da je radi lošega vremena 2015. godine akcija bila otkazana, podatci ne postoje iako su pojedine ekipe samoinicijativno se odlučile na čišćenje određenih lokacija. Prošle godine, dakle 2016., na poziv Grada Bjelovar odazvao se rekordan broj volontera, čak 436, koji su čistili u 28 ekipa na 28 lokacija na području Bjelovara. Prikupljeno je 50 m3 otpada. Napori koje ulažemo donose rezultate, no još uvijek postoje nesavjesni građani koji ilegalno odlažu otpad – rekla je Lidija Novosel na sastanku.
 
Zamjenica Novosel dodala je i da se od ovogodišnje akcije očekuje da bude na razini prošlogodišnje koja je bila tada rekordna prema broju volontera, a i ovaj ih se put očekuje oko 400. Na kraju obraćanja, pozvala je sve građane da se pridruže Zelenoj čistki i očiste svoj grad, ali i daju primjer svima oko sebe na taj način.
Istaknuto je da Zelena čistka nikako ne bi bila moguća bez tvrtke Komunalac, koja ima veliku ulogu u svemu. Postavlja kontejnere prije akcije na određenim lokacijama i nakon čišćenja ih odvozi na odlagalište otpada. No, uloga Komunalca važna je za održavanje čistoće grada tijekom cijele godine te divlja odlagališta nikako nisu rješenja s obzirom na brojne usluge Komunalca. Član Uprave te tvrtke, Josip Heged tom je prilikom spomenuo da, osim što dva puta na tjedan sakupljaju otpad iz kućanstava, dva puta na godinu prikupljaju i glomazni otpad u svim dijelovima grada, na području grada postavljeni su mnogi spremnici za različite vrste otpada, a različit otpad može se svakoga dana odložiti i u Reciklažnom dvorištu koje je otvoreno prošle godine.
Na konferenciji za novinare prisutnima su se obratili i mala gradonačelnica Jana Brestovečki i njezin zamjenik Rafael Pranjić koji su osudili zagađivanje prirode te pozvali sve Bjelovarčane, posebice mlade, da sudjeluju u subotu u akciji i održavaju svoj okoliš čistim tijekom cijele godine.
Upravo su mladi ti koji će i započeti bjelovarsku Zelenu čistku. Malim vijećnicima Dječjeg gradskog vijeća Grada Bjelovara i predstavnicima Dječjeg foruma „Bijeli vitezovi“, pridružit će se gradski čelnici te učenici i profesori 5. osnovne škole Bjelovar. I ove će godine s akcijom krenuti u Malom Korenovu gdje će čistiti prostor oko ceste i na ulazu u šumu.
 
Važno je reći i da će Grad Bjelovar za sve sudionike akcije, koji su se prijavili i ispunili potrebne obrasce, osigurati rukavice i vreće za smeće. Također će osigurati i prijevoz na potrebne lokacije na koje se kreće u subotu u 8 i 30 sati ujutro iz dvorišta Gradske uprave.
 
 
Tekst i fotografije: Kristina Turković Lovrić
Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content