Grad Bjelovar organizirao panel-diskusiju za poduzetnike

U velikoj vijećnici Gradske uprave u Bjelovaru održana je panel diskusija Investicijski potencijal Grada Bjelovara te predstavljanje potpora poduzetnicima, 17. prosinca 2017. FOTO: Kristina Turković Lovrić www.bjelovar.hr

Grad Bjelovar ide u smjeru razvoja i osnaživanja gospodarstva. Stvoreni su dobri temelji za to, a najvažnije u tome je što se osluškuju problemi i želje gospodarstvenika kako bi se stvari rješavale brže i učinkovitije. Upravo zato je Grad Bjelovar u velikoj vijećnici Gradske uprave u petak, 17. prosinca 2017., organizirao panel-diskusiju, koja je dobar put ka ostvarenju cilja, a tema investicijskog potencijala u Gradu Bjelovaru zasigurno je otvorila nove vidike i dala odgovore na mnoga pitanja. Na panel-diskusiji izlagali su gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak s temom „Potpore poduzetnicima Grada Bjelovara“, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić s temom „Povoljna investicijska i poslovna klima u RH“, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec – „Predstavljanje programa HAMAG-BICRO-a i mogućnosti financiranja poduzetničkih projekata“. Voditeljica Odjela za mala poduzeća u Sektoru kreditiranja Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Ivana Grahovac govorila je o Financijskim instrumentima HBOR-a za poduzetnike, a viša stručna savjetnica u Sektoru za međunarodne poslove i EU u Odjelu za bilateralnu i multilateralnu suradnju u Hrvatskoj gospodarskoj komori Suzana Knežević predstavila je teme „Kako pomoći hrvatskom gospodarstvu“ i „Gospodarski odnos s drugim zemljama“. Na kraju se prisutnim poduzetnicima predstavio i Milan Štefanac, voditelj proizvodnje u Bjelovaru u tvrtci Bjelin d.o.o. s temom „Zašto smo odlučili investirati u Bjelovar?“..
Cilj panel-diskusije bio je raspraviti o važnosti razvoja gospodarstva, kao osnovnoga preduvjeta za daljnji razvoj Bjelovara i županije.

  • Statistike nam nisu baš naklonjene. Dobro je da je nezaposlenost pala s 18 na 11 % u Gradu Bjelovaru, no problem je što se zaposlenost nije već dugo pomicala s mrtve točke. Nama u Gradu Bjelovaru je upravo to najveći interes – kako podići zaposlenost u Gradu Bjelovaru. Svih ovih godina oni koji su podnijeli najveći teret bili su bjelovarski poduzetnici koji su ovdje ostali, radili, zapošljavali i mučili se kako bi isplaćivali plaće. Sada nekako dolazi kraj te krize i mi u Gradu Bjelovaru smo se odlučili, ne samo pomoći bjelovarskim poduzetnicima, nego i neke druge poduzetnike dovesti u Bjelovar kako bismo stvorili nova radna mjesta. Za to smo pripremili cijeli set mjera i inicijativa. Jedan od najpoznatijih je naš model „Tax free“ za koji očekujemo da ćemo ga predstaviti gradskim vijećnicima u prosincu na sjednici Gradskoga vijeća. Vjerujem da će biti izglasan jer imamo podršku za to koalicijskih partnera i to će biti jedan sasvim novi model koji nema nijedan grad u Hrvatskoj gdje želimo nove potencijalne investitore osloboditi komunalnih doprinosa, komunalne naknade i gdje bismo im zemlju dali pod izuzetno povoljnim uvjetima. S druge strane, za naše već postojeće male poduzetnike i obrtnike će biti cijeli set mjera, imat ćemo više od 20 mjera na koji način im možemo pomoći poput subvencioniranja kupovine novih alata koji su im potrebni za njihove obrte, za njihove male proizvodnje koje imaju. Orijentirat ćemo se više prema našim malim bjelovarskim poduzetnicima, onima koji zapošljavaju desetak ili 15-ak ljudi, da ima pomognemo da ih doista i zadrže pa da možda u sljedećoj, 2018. godini, nekoga novoga i zaposle – istaknuo je na panel-diskusiji bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Stanje u gospodarstvu prokomentirao je i Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

  • Statistika je pokazala jednu jako interesantnu informaciju, rast BDP-a od 3 %, regeneriran prije svega povećanjem izvoza malih i srednjih poduzeća, što govori u prilog toga, ako znamo da je Hrvatska prije desetak godina imala zadnji put rast od 3 %, kada je taj rast bio financiran vanjskom i unutarnjom potrošnjom, ovaj rast je puno kvalitetniji, puno sadržajniji i daje nadu da će ova i sljedeća godina biti puno bolja. Možemo govoriti o setu mjera. Jedna je u svakom slučaju zakonodavni okvir, počeli smo s izmjenama Zakona o poticanju ulaganja kojega još više približavamo malim i srednjim poduzećima i IT sektoru. U izmjeni je također Zakon o strateškim i investicijskim projektima koji je zanimljiv kada govorimo o privlačenju investitora. Govorimo i o provođenju Akcijskog plana za ukidanje administrativnih opterećenja koje moraju olakšati poslovanje. Vjerujem da sve te mjere uz dobro korištenje europskih fondova, prije svega iz programa Konkurentnost i kohezija, vjerujem da će u sljedećih nekoliko godina polučiti jako dobre rezultate i generirati još i veći rast – smatra državni tajnik Antonić.

Prisutnim poduzetnicima, uvodno su se obratili saborski zastupnik Miro Totgergeli, Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs te predsjednik Gradskog vijeća Grada Bjelovara Ante Topalović.

  • Treba fokusirati gospodarsku aktivnost u Bjelovaru i treba biti vodilja u našoj županiji. Prošle godine smo bili zadnji po gospodarskoj snazi u Hrvatskoj, ove godine nas može veseliti što nismo više zadnji nego smo na 19 smjestu. Zabrinjava to što je prosječna plaća manja od prosjeka nego što je bila prošle godine. Upravo mjere koje poduzima Vlada i povlačenje novca iz fondova može nam pomoći da privučemo investitore iz drugih krajeva, a ne možemo samo računati na već postojeće investitore i gospodarstvenike na ovom prostoru. Potrebne su nam nove zone, treba što prije profunkcionirati zona u Velikom Korenovu, a da bi ona profunkcionirala treba nam i brza cesta prema Zagrebu – ističe saborski zastupnik Miro Totgergeli.

Velik odaziv bjelovarskih, ali i županijskih poduzetnika, koji su gradsku vijećnicu ispunili do posljednjega mjesta, dokaz je da su takve panel-diskusije na kojima sudjeluju renomirani stručnjaci, itekako potrebne.

TEKST I FOTO: Kristina Turković Lovrić

Back to top