Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar ponovno promovira domaću hranu na Proljetnom sajmu

Proljetni međunarodni bjelovarski sajam počinje 31. ožujka i traje do 2. travnja 2017. Najavljeno je to na konferenciji za novinare na bjelovarskome sajmu u utorak, 28. ožujka 2017. O jubilarnom, 20. proljetnom sajmu govorili su gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i direktor Bjelovarskoga sajma Davorin Posavac.  U tri dana, posjetitelji će moći vidjeti novosti na polju poljoprivredne mehanizacije, upoznati se proizvodima domaćih i stranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrtnika, kupiti sve za proljetnu sjetvu, kušati različite delicije. Već deset godina na sajmu svoj tradicionalni štand ima i Grad Bjelovar, što je još jedan doprinos u razvoju poljoprivrede našega kraja, kao i razvoju samoga sajma u smislu promocije domaće proizvodnje.
 
–       Grad Bjelovar je od 2005. do 2016. godine u investicije Bjelovarskoga sajma uložio 6.721.397,84 kuna. Istovremeno je svih ovih godina, Grad plaćao najam štanda – izložbenog prostora 533.722,65 kune. Za sve naše OPG-e i poljoprivrednike, nastup, izložba i prodaja na štandu Grada bila je besplatna. Kada govorimo o poljoprivredi u Gradu Bjelovaru, nastojimo pomoći toj izuzetno zahtjevnoj grani gospodarstva, koja u cijelome svijetu opstaje jedino zahvaljujući pomoći iz državnog i lokalnog proračuna. Nama u Gradu Bjelovaru to je potpuno jasno i zato izdvajamo 3 i pol milijuna kuna na godinu za 40 potpora u poljoprivrednoj djelatnosti. Kako bi osnažili i unaprijedili poljoprivredu i potaknuli razvoj agrara na znanstvenim temeljima realiziramo 12 projekata sa znanstvenim institucijama. Samo usvajanje novih znanja i stručnih spoznaja, našu poljoprivredu, proizvode sele i hranu kao strateški resurs može učiniti konkurentnima. Samo takva politika vraća život na selo, zadržava ljude na selu i dovodi do obrađene zemlje i uređenog krajobraza. Ove godine, na 20.proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu, štand Grada ima radni naslov: Dani bjelovarskoga kvargla, meda, vina, voćnih rakija, domaće tjestenine, gljiva, salata, bučinog ulja i ljekovitog bilja bjelovarskoga kraja. Istovremeno, imamo i stručno predavanje na temu „Proizvodnja proteina za OPG-e iz biljnih izvora“. Zaključno, štand Grada Bjelovara ponovno će biti zanimljiv, prodajno-izložbeni i edukativan te potpuno besplatan za sve OPG-e i izlagače koji na njemu izlažu, rekao je bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec na konferenciji za novinare. 
 
U sklopu Proljetnog sajma, održava se i 2. drvni svijet – prezentacija opreme za šumarstvo i drvne tehnologije. Posjetitelji će moći vidjeti i izložbu konja izvornih hrvatskih pasmina, što do sada nije bio slučaj. Izložbu organizira bjelovarska konjička Udruga „Bilogora“, kojoj je Grad Bjelovar dao punu potporu u prezentaciji naših konja. Izlagat će oko 500 izlagača iz 15 zemalja. Sva tri dana, radno vrijeme sajma je od 9 do 18 sati, a ulaznica za odrasle stoji 25 kuna. Za djecu, osobe s invaliditetom te grupne posjete s najmanje 20 osoba, cijena ulaznice je 20 kuna. Korištenje parkirališta je besplatno, a za sve zainteresirane bit će organiziran i besplatan autobusni prijevoz iz Bjelovara.
 
Tekst i fotografije: Kristina Turković
 
Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content