Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar predstavio mjere za pomoć gospodarstvu u krizi

Na konferenciji za novinare u petak, 27. ožujka 2020., Grad Bjelovar upoznao je javnost s mjerama koje su donesene po hitnom postupku kako bi se u kriznoj situaciji, za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, pomoglo gospodarstvu. Osam mjera rađene su u dogovoru sa strukom, odnosno predstavnicima poduzetnika i obrtnika koji su upozorili na detalje koji su im najbitniji i koje je Grad usvojio.

Na konferenciji su, uz gradonačelnika Darija Hrebaka, sudjelovali i zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, predsjednik HGK Županijske komore Bjelovar Jakov Čorić, predsjednica Udruženja obrtnika Bjelovar Gabrijela Marija Patačko te predstavnica koalicijskih partnera Grada Bjelovara Zdenka Henc (Akcija Bjelovarsko-bilgorska), koji su pozdravili mjere u ovoj teškoj situaciji.

Prva mjera vezana je uz oslobađanje od prireza (Odluka o prirezu poreza na dohodak Grada Bjelovara), a početak njezine primjene je 1. svibnja 2020. Odnosi se na sve pravne i fizičke osobe koji su obveznici poreza na dohodak i imaju prebivalište na području Grada Bjelovara.

  • Na ovaj način šaljemo snažnu poruku da smo nakon 20 godina odlučili krenuti od sebe, smanjiti Gradsku upravu, racionalizirati svoje poslovanje upravo u vrijeme najgore krize kako bismo ukinuli ovaj porez koji je financijski gledano izuzetno teško za ukinuti, a da pritom ne nastradaju i prihodovna i rashodovna strana proračuna – poručio je gradonačelnik Hrebak.  

Oslobađanje od komunalne naknade mjera je koja je upućena na Gradsko vijeće i imat će početak primjene od 01. travnja 2020. Ona obuhvaća sve pravne osobe i obrtnike koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor. Predviđeno trajanje mjere je tri mjeseca.

  • Odlučili smo se za razliku od ostalih gradova koji nude odgodu, ova tri mjeseca osloboditi naše poduzetnike ikakvih plaćanja prema Gradu kako bi oni lakše prebrodili ovu situaciju i kako bi mogli lakše stati na svoje noge, a ne da moraju razmišljati kako će nakon krize gradu vratiti dugovanja – kaže Hrebak.

Grad Bjelovar će, Odlukom gradonačelnika, sve poduzetnike i obrtnike osloboditi zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada i to stupa na snagu s današnjim danom, od 27. ožujka 2020.

Odgađa se i plaćanje poreza na javne površine sve dok traju posebne okolnosti. Odnosi se to na obveznike koji su dobili rješenja o zauzimanju javnih površina. Neće se vršiti razrez poreza ni slati uplatnice za plaćanje.

Važno je istaknuti da će Grad Bjelovar, čim se za to stvore zakonski uvjeti koji će to i omogućiti, na razdoblje od tri mjeseca ugostitelje osloboditi plaćanja zakupa terasa s obzirom da ih u ovoj krizi ni ne mogu koristiti.

  • Svim zatvorenim obrtima koji su tijekom ove krize najviše pogođeni, a svjesni smo da obrtnici za razliku od tvrtki odgovaraju za poslovanje svojom vlastitom imovinom njih kao fizičkih osoba, Grad će pomoći financijski svaki mjesec s 1000 kuna dok god su zatvoreni. Svi poduzetnici i obrtnici koji nisu prema Gradu Bjelovaru od. 1. siječnja 2020. do 16.03. 2020. podmirili neku od svojih obaveza po bilo kojoj osnovi, mogu sukladno Općem poreznom zakonu zatražiti obročnu otplatu svojih obveza na 24 mjesečna obroka bez kamata – objašnjava Dario Hrebak.

Za vrijeme trajanja posebnih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa neće se pokretati ovrhe za pravne i fizičke osobe niti provoditi prisilna naplata. Očekivano trajanje odgoda ovrhe i prisilne naplate je tri mjeseca

Također, svi vrtići u Bjelovaru, do povratka u normalno stanje, neće građanima Bjelovara naplaćivati boravak djeteta od 16. ožujka, kada su i zatvoreni, pa do ponovnog početka rada jer roditeljima ta usluga nije ni pružena. Sve realne troškove vrtićima će podmiriti Grad Bjelovar.

  • Paket mjera koji Grad Bjelovar izdvaja iz svog proračuna težak je više od 8 milijuna kuna. Da bi ovaj paket mjera bio realan, morali smo snažnije pristupiti smanjenju rashodovne strane proračuna, a da pritom ne smanjujemo investicijske infrastrukturne projekte, pogotovo EU projekte – istaknuo je  gradonačelnik Dario Hrebak.
Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić tom je prilikom obavijestio da će u sljedećih nekoliko dana na internetskim stranicama Grada Bjelovara biti dostupna aplikacija Gradska tržnica – Bjelovar fresh gdje će građani moći naći popis različitih proizvoda domaćih OPG-ova sa svim potrebnim informacijama kako bi što lakše u ovoj nezavidnoj situaciji obavili trgovinu. 
Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content