GRAD BJELOVAR RADI STRATEGIJU ZELENE INFRASTRUKTURE

Grad Bjelovar, jedan je od prvih gradova u Republici Hrvatskoj koji je krenuo u izradu Studije i strategije zelene infrastrukture. Sklopljen je Ugovor za uslugu izrade Studije i strategije zelene infrastrukture Grada Bjelovara s tvrtkom 3E projekti d.o.o. iz Zagreba. Izradom takvog dokumenta planski će se poticati zelene investicije, smanjenje efekta toplinskih otoka i temperature u gradu, prilagođavanje klimatskim promjenama kao i ublažavanje posljedice tih promjena.

Danas u predstavnici Grada Bjelovara i tvrtke 3E projekti predstavili javnosti Studiju i strategiju zelene infrastrukture našega grada. Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić tom je prilikom rekao da će za razdoblje od 2021. do 2030. to biti strateški dokument i za prijavu na buduće moguće izvore financiranja, sukladno Programu razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima za to razdoblje, a koji je donijela Vlada Republike Hrvatske krajem prošle godine.

Od sada ćemo saditi još više i to planski, prema Studiji i strategiji zelene infrastrukture Grada Bjelovara. Studija bi trebala biti gotova do rujna ove godine, za što će Grad Bjelovar izdvojiti 200 tisuća kuna – rekao je.

Krajobrazne arhitektice Nikolina Krešo i Matea Leljak pojasnile su da se u planiranju zelene infrastrukture vodi načelom multifunkcionalnosti i povezanosti, tj. da se postojeći otvoreni prostori funkcionalno unaprijede i međusobno povežu, a po potrebi da se kreiraju i novi, vrijedni otvoreni prostori, posebno u industrijskim krajobrazima i prostorima koji su sada zapušteni i neiskorišteni.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content