Grad Bjelovar s udrugama potpisao ugovore o financiranju

Grad Bjelovar s udrugama potpisao ugovore o financiranju, 11. svibnja 2016., velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Na Javne pozive za financiranje programa ili projekata udruga iz programa socijalno – zdravstvenih potreba, programa javnih potreba u kulturi i programa javnih potreba u školstvu Grada Bjelovara za 2016. godinu javilo se 69 udruga. Pravo na financiranje svojih programa ostvarilo je njih 58, a s jedanaest udruga su u srijedu, 11. svibnja 2016., potpisani su i ugovori.

U ime Grada Bjelovara potpisao ih je gradonačelnik Antun Korušec, a svemu su prisustvovale i njegove zamjenice Lidija Novosel i Jasna Višnjević te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milan Mateković sa svojim suradnicima.

Povjerenstvo, na čelu sa zamjenicom gradonačelnika za društvene djelatnosti Lidijom Novosel, koje je odlučivalo o tome koja je udruga zadovoljila kriterije imalo je puno posla- od administrativne provjere dokumenata, vrednovanja projekata do pisanja zapisnika i prijedloga odluke, koju sam na kraju u cijelosti i prihvatio, rekao je gradonačelnik Korušec na konferenciji za novinare prije potpisivanja ugovora. Važno je istaknuti kako je riječ o neovisnim, nevladinim, neprofitnim, nestranačkim i volonterskim udrugama koje imaju programe koji su od javnog interesa za grad Bjelovar, dodao je. Bez financiranja tih udruga, nastavlja gradonačelnik, nema kvalitete života u Bjelovaru, a takav Bjelovar želimo. Udrugama je dodijeljeno 1.037.500,00 kuna za 58 udruga što je iznimno mnogo, zaključio je gradonačelnik te se zahvalio svim udrugama za sve što rade za Bjelovar.

Zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel naglasila je kako je sve provođeno u konzultaciji s Vladinim Uredom za udruge kako ne bi bilo grešaka u koracima te da će novac koji je dodijeljen u cjelokupnom iznosu koristiti više od 4 tisuće korisnika-članova pojedinih udruga. Projekti udruga koji nisu prihvaćeni, objasnila je zamjenica Novosel, nisu prihvaćeni iz različitih razloga-nisu imali potpunu dokumentaciju, neke organizacije koje su se javile nisu bile udruge, udruge koje nisu iz Bjelovara, a ponudile su programe koje već provode udruge iz Bjelovara.

Lidija Novosel napomenula je da to nije jedino financiranje udruga koje Grad provodi, već da se i mnoge druge udruge prema zakonu financiraju iz gradskoga proračuna. Sportska zajednica Grada Bjelovara, primjerice, ima 56 udruga s više od 3 tisuće aktivnih sportaša, a financira se iz gradskog proračuna sa 6 milijuna i 300 tisuća kuna. Zajednicu udruga u kulturi s 14 udruga Grad financira s 50 tisuća kuna, Zajednicu tehničke kulture koja ima 9 udruga sa 140 tisuća kuna, Pučku kuhinju za 50 korisnika s 250 tisuća kuna, Crveni križ s 430 tisuća kuna te Vatrogasnu zajednicu Grada Bjelovara, unutar koje su 22 dobrovoljna vatrogasna društva s 1600 članova, s 850 tisuća kuna. Kada se sve zbroji, objašnjava zamjenica Novosel, radi se o više od 9 milijuna kuna za više od 120 udruga koje financira Grad Bjelovar i taj novac se troši za poboljšanje uvjeta života u gradu putem programa koje koristi više od 8 tisuća ljudi.

TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top