Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Gradonačelnik Hrebak na kraju godine zadovoljan situacijom u Gradu

Prošlo je više od pola godine od kako je gradonačelnik Dario Hrebak preuzeo kormilo Grada Bjelovara. U povodu kraja godine, u četvrtak 21. prosinca 2017., održana je konferencija za novinare na kojoj je izrazio zadovoljstvo dosad učinjenim.

„Ciljeve koje smo postavili u suradnji s koalicijskim partnerima za iduće četiri godine velikim dijelom ostvari smo već u prvih šest mjeseci. S obzirom da nam ide zacrtanim tempom, koalicijski sporazum vjerojatno će se širiti“ istaknuo je gradonačelnik.

Dodao je kako je Bjelovar postao veleučilišni grad, „Tax free“ model stupa na snagu s prvim danom nove godine, Bjelovarski doručak također je profunkcionirao. Od ostalih ciljeva koalicijskog sporazuma, kaže, treba istaknuti klizalište u središtu grada, poboljšani adventski program te veće korištenje europskih i nacionalnih fondova o kojima se na konferenciji najviše govorilo.

„Pohvaljujem rad našeg EU tima i najavljujem njegovo proširenje sljedeće godine“ ističe Hrebak i napominje kako će se Grad Bjelovar prijavljivati na sve natječaje čime se razlikuje od većine drugih gradova.

Ukupna vrijednost svih projekata povučenih u ovoj godini iz europskih i nacionalnih fondova s današnjim datumom iznosi 38.478.691,36 kuna, od čega je odobreno bespovratnih sredstava 30.318.484,11 kuna . Uz to, Grad Bjelovar ušao je u uski krug kandidata natječaja vrijednog 5 milijuna kuna za obnovu nerazvrstane ceste u Starim Plavnicama.

„Ovi projekti garancija su bolje realizacije proračuna u odnosu na prošlu godinu“, smatra gradonačelnik te objašnjava da se iduće godine očekuje barem jednak iznos povučenoga novca iz različitih europskih i nacionalnih fondova.
„Upravo taj novac, koji je približno jednak trećini godišnjeg proračuna, jamstvo je dizanja standarda infrastrukture našeg grada“, zaključuje Hrebak.

Ivana Bekavac, članica EU tima, predstavila je odobrene nacionalne projekte od kojih je Gradu Bjelovaru odobreno je 15 projekata čija vrijednost iznosi više od 7 milijuna kuna, a odobreno je više od 5 milijuna kuna. Istaknutiji projekti su: izgradnja kružnog toka na južnoj obilaznici u Bjelovaru, kanalizacija u Radničkom naselju i biciklističko stajalište u Gornjim Plavnicama čija je zajednička vrijednost oko pola milijuna kuna te izgradnja reciklažnog dvorišta na odlagalištu Doline vrijedna 40 tisuća kuna.

Nadalje, odobreno je devet projekata koje financira Europska unija čija vrijednost iznosi više od 31 milijun kuna od kojih je 25 milijuna nepovratnih. Članica EU tima Andrea Posarić predstavila je projekte koji su u provedbi, poput energetske obnove II. osnovne škole, Dječjeg vrtića Bjelovar na Matoševom trgu te projekt Sinergijom do uspješnije zajednice. Također , najavila je da iduće godine započinje provedba projekta u okviru programa zapošljavanja žena „Zaželi“ čiji je cjelokupni iznos odobren, a iznosi oko 9 milijuna kuna. Njime će se zaposliti 77 žena starijih od 50 godina na području Bjelovara te je osiguran nastavak projekta „Djetinjstvo bez gladi“, kojim se osigurava školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva.

U evaluaciji je osam projekata prijavljenih na EU fondove ukupne vrijednosti oko 52 milijuna kuna od čega najveći dio odlazi na „Life“ projekt, a u pripremi je prijava deset novih projekata koji će se prijaviti do sredine veljače 2018. godine . Također, osam ih je u evaluaciji prijavljeno na nacionalne fondove, a vrijednost im je veća od 6 milijuna kuna.

Najavljena je i realizacija projekta sanacije odlagališta otpada u Grgincu, koji Grad Bjelovar provodi u suradnji s Općinom Veliko Trojstvo. Vrijednost projekta iznosi više od 10 milijuna kuna od kojih je 90 posto sufinancirano iz europskih fondova.

Za kraj, gradonačelnik je poručio da iznos odobrenih sredstava za iduću godinu ne bi trebao biti manji niti jednak ovogodišnjem, već se mora povećati. „Očekuje nas dosta energetskih obnova čija je svrha podizanje infrastrukture obrazovanja, obnova zgrade Javne vatrogasne postrojbe Bjelovar i mnogi drugi projekti“ rekao je Hrebak.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content