Grad Bjelovar i Općina Veliko Trojstvo potpisali Sporazum

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak i načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić u ponedjeljak, 5. veljače 2018., u malog gradskoj vijećnici potpisali su Sporazum o međusobnoj suradnji i prijenosu investitorskih prava – sanacija odlagališta otpada „Grginac“.

Projektom, vrijednim više od 12 milijuna kuna, trajno će se zatvoriti odlagalište neopasnog otpada te zaustaviti daljnji negativni utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje. Realizacija projekta predviđena je u ovoj i idućoj godini, a 95 % novca za sanaciju odlagališta planirano je osigurati iz europskih i nacionalnih fondova.

  • Obzirom da se Grginac većim dijelom nalazi na području Općine Veliko Trojstvo, Grad Bjelovar nije mogao biti prijavitelj projekta. Sporazumom je dogovoreno kako će prijavitelj i nositelj projekta biti Općina, dok će Grad preuzeti financijsku odgovornost za njegovu provedbu. Izrada projekta trajala je šest mjeseci i konačno ćemo moći trajno riješiti problem odlagališta na kojem se, među ostalim, nalazi i bolnički otpad, rekao je gradonačelnik i dodao kako je predviđeno vrijeme monitoringa od 2020. do 2049. godine.

Suradnja Grada i okolnih općina uskoro bi trebale postati praksa, riječi su gradonačelnika Hrebaka, a zadovoljan postignutom suradnjom bio je i načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić.

  • Smetlište u Grgincu napušteno je prije 28 godina i od tada nije sanirano. Javnom nabavom odabrat će se jedna ili više tvrtki koje će realizirati projekt, rekao je načelnik te je zahvalio Gradu Bjelovaru na odličnoj suradnji te dodao kako se nada i njezinom nastavku.

Pročelnik Upravnog odijela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Grada Bjelovara Ivica Markovinović potvrdio je da odlagalište otpada Grginac, otkako je napušteno, nije sanirano do kraja prema pravilima struke, već samo djelomično.

Ovim projektom napravit će se zatvaranje vodonepropusnom folijom te će se odlagalište odvojiti od okolnog terena, rekao je pročelnik te dodao kako na području Grada nema nesaniranih odlagališta otpada.

Potpisivanju suradnje prisustvovao je i Dražen Juranić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Veliko Trojstvo.

Back to top