Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar za izložbu ustupila repliku odore Hrvatske husarske pukovnije iz doba Napoleona

Bojnik Zlatko Kramarić, drugi s lijeva, pripadnik Povijesne postrojbe bjelovarski graničari – Husari 1756 u odori Hrvatske husarske pukovnije iz doba Napoleona - fotografirano u Parizu 2009. godine, u povodu 200. obljetnice utemeljenja Ilirskih pokrajina i 200. godišnjice Napoleonovih ratova. Fotografiju ustupio Claude Grbeša, glavni tajnik veleposlanstva Republike Hrvatske u Bruxellesu.

Na molbu Claudea Grbeše, glavnog tajnika veleposlanstva u Republike Hrvatske u Bruxellesu, Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar ustupila repliku odore Hrvatske husarske pukovnije iz doba Napoleona za potrebe izložbe posvećene Marku pl. Slivariću Heldenburškom. Riječ je o jedinom hrvatskom časniku kojeg je za vrijeme Ilirskih pokrajina (1809. – 1813.) Napoleon I. promaknuo u čin brigadnog generala, pod imenom Marc Slivarich de Heldenbourg.

Izložba je otvorena 13. listopada 2016. u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica, a organizatori su Grad Pleternica i Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova. Postavio ju je Claude Grbeša u suradnji s požeškim muzejom. Replika odore koja se čuva u Turističkoj zajednici Bilogora-Bjelovar iz Bjelovara je na izložbu otišla zajedno s lutkom te popratnom opremom, odnosno s torbom i sabljom. Građani i gosti Pleternice, rodnoga kraja generala Slivaricha, odoru će moći vidjeti mjesec dana.

Nije to prvi put da je replika repliku odore Hrvatske husarske pukovnije iz doba Napoleona otputovala iz Bjelovara. U povodu obilježavanja 200. obljetnice utemeljenja Ilirskih pokrajina i 200. godišnjice Napoleonovih ratova, u Parizu je 14.listopada 2009. godine održana središnja ceremonija pokraj Slavoluka pobjede. Tom prilikom je bojnik Zlatko Kramarić, pripadnik Povijesne postrojbe bjelovarski graničari – Husari 1756., nosio tu istu repliku odore.

TEKST: Kristina Turković

Bojnik Zlatko Kramarić, drugi s lijeva, pripadnik Povijesne postrojbe bjelovarski graničari – Husari 1756 u odori Hrvatske husarske pukovnije iz doba Napoleona -  fotografirano u Parizu 2009. godine, u povodu 200. obljetnice utemeljenja Ilirskih pokrajina i 200. godišnjice Napoleonovih ratova. Fotografiju ustupio Claude Grbeša, glavni tajnik veleposlanstva Republike Hrvatske u Bruxellesu.
Bojnik Zlatko Kramarić, drugi s lijeva, pripadnik Povijesne postrojbe bjelovarski graničari – Husari 1756 u odori Hrvatske husarske pukovnije iz doba Napoleona – fotografirano u Parizu 2009. godine, u povodu 200. obljetnice utemeljenja Ilirskih pokrajina i 200. godišnjice Napoleonovih ratova. Fotografiju ustupio Claude Grbeša, glavni tajnik veleposlanstva Republike Hrvatske u Bruxellesu.
Podijeli s prijateljima!
Back to top