Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održan Međunarodni vojnički skup husara u mađarskom gradu Igal

Povijesna postrojba Bjelovarski graničari – Husari 1756. svake godine sudjeluje na tradicionalnom Međunarodnom susretu husara u gradu Igal u Mađarskoj.

Odlična suradnja mađarskih i bjelovarskih husara traje dulji niz godina i ovaj susret u Igalu je samo jedan u nizu aktivnosti kojima oni njeguju vojnu tradiciju, međusobno pomaganje i promicanje detalja iz zajedničke povijesti.

Husare je došla pozdraviti i zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec koja je iskazala zadovoljstvo zajedničkom suradnjom te pozdravila sve sudionike skupa na čelu sa zapovjednicima postrojbi te gradonačelnika Igala Obbása Gyulu, koji i sam sudjeluje u svim priredbama i manifestacijama te vrste. Napomenula je pri tome da su bjelovarski Husari izrazito cijenjeni u našem gradu i šire te da kao povijesna postrojba nastupaju na raznim događanjima, među kojima je bio i nedavan nastup na poznatoj Sinjskoj alci.

Uz bjelovarske konjanike Husare na gidranima nastupili su i naši susjedi iz Lipika s lipicanerima. Program se još sastojao od scenskog prikaza mačevanja mađarske postrojbe i na kraju su nastupili mađarski jahači – nomadi koji su izvodili akrobacije na konjima.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content