Aktualni IPARD projekti koje provodi Razvojna agencija Sjever – DAN u suradnji s OPG-ima i općinama

Projekt izgradnje i opremanja farme koka nesilica tvrtke Samita-komerc iz Koprivnice prijavljen na EU

Protekli tjedan potpisana su još dva Memoranduma o razumijevanju za izgradnju kanalizacije u općinama Pakoštane i Preko koji se u potpunosti financiraju iz IPARD fonda EU (Mjera 301 – razvoj i unaprjeđenje ruralne infrastrukture), te je upravo pokrenut postupak – najava javne nabave za radove svaki vrijedan po cca 7.000.000 kuna. Konzultant za prijavu i vođenje tih projekata je Razvojna agencija Sjever – DAN  (osnovana od 4 grada sjeverozapadne Hrvatske – Varaždina, Koprivnice, Bjelovara i Virovitice) upravo s zadaćom razvoja, vođenja i prijave projekata na fondove EU.

Jedan od takvih fondova je i IPARD na koji je do sada Agencija DAN uspješno prijavila 11 projekata.  Uz navedene projekte za Mjeru 301 namijenjenu općinama i gradovima ispod 10000 stanovnika,  Razvojna agencija Sjever prijavila je na IPARD za Mjeru 101 namijenjenu obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i poduzetnicima u poljoprivredi  9 projekata. Do sada su potpisani ugovori s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za projekte  za izgradnju dviju farmi koka nesilica i dviju farmi svinja,  tri projekta za nabavu opreme od čega je jedan i završen i isplaćen, a pred dobivanjem Odluke o dodjeli sredstava su i projekt za izgradnju plastenika i projekt za izgradnju i opremanje bioelektrane (pogonska sirovina svinjski gnoj iz vlastite farme u kombinaciji s kukuruznom silažom) koji je prijavljeni na 5. natječaj, dok je za 6. natječaj, koji je u toku, u pripremi projekt izgradnje i rekonstrukcije skladišta za povrće Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće. Osim toga u pripremi je za slijedeći natječaj još jedna izgradnja i opremanje bioelektrane. Ukupna investicijska vrijednost svih navedenih projekata iznosi oko 45 milijuna kuna, a ukupni očekivano sufinaciranje od strane IPARD fonda EU iznosi oko 23 milijuna kuna.  

Rezultati  Razvojne agencije Sjever pokazuju da se može uspješno aplicirati na IPARD bez obzira što je prijava dosta složena i mora dokazati održivost projekta.

S obzirom na dosadašnje iskustvo u DAN-u ističu da kao najveći problem u realizacije vide u kreditnom osiguranju projekta – naime problem je založnim pravom pokriti kredit za investicije koje žele pokrenuti početnici jer u pravilu imaju premalu vrijednost dugotrajne materijalne imovine.

Tekst i foto: Biserka Zamostni

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content