Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Istarski župan i gradonačelnik Pule posjetili Bjelovar

Istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić u četvrtak su, 31. siječnja 2019., posjetili Grad Bjelovar gdje su se susreli s gradonačelnikom Darijom Hrebakom te njegovim zamjenicima Valnom Bastijančić Erjavec i Igorom Brajdićem.

Razloga posjetu bilo je više – od razmjene islustava na polju digitalizacije i IT sektora do poljoprivrede.

       – Imamo puno toga zajedničkoga i nema razloga da ove dvije regije i dva grada ne surađuju. Zajednički nas veže projekt digitalizacije, Grad Pula je jedan od prvih gradova koji su krenuli u taj proces i otišli jako daleko, mi sad koristimo njihova iskustva, a pogotovo ona Istarske županije jer zajednička tvrtka koja je u Istarskoj županiji radila digitalizaciju koja je vrlo uspješna i jedan primjer i državi kako bi trebalo funkcionirati. Ta tvrtka radi i ovdje i kroz dva tjedna ćemo prezentirati kako to radi u Gradu Bjelovaru, čekamo još kartice za digitalne potpise. Ono što je meni bitno je da na ovom iskustvu Grada Pule idemo i korak dalje digitalizirat ćemo 15-ak procesa prema građanima da oni mogu i iz svojih domova obaviti određene poslove za koje su do sada morali ići u Gradsku upravu. Što se tiče suradnje na nekim drugim područjima to je prvenstveno IT. Istarska županija ima najveću IT firmu u Hrvatskoj u Vodnjanu koja je dobila velike nagrade svjetskoga glasa, više od 1000 zaposlenih – jedna prekrasna lokalna priča koja je krenula iz lokalnog, istarskog startupa. To su ohrabrujuća i ambiciozna iskustva koja nam daju za pravo da i ono što mi radimo ima smisla. Još jedna zanimljiva poveznica je i Veleučilište. I oni imaju mehatroniku i računarstvo. Treća tema koja se otvorila je tema pametnih gradova. Mi smo još daleko od toga da budemo pametan grad kao što je to Pula, ali ćemo uložiti sve da postignemo ono što je i Pula. Veže nas i poljoprivreda, neke grane, ne može se više živjeti samo od turizma – istaknuo je novinarima gradonačelnik Hrebak.

Tom prilikom župan Flego pohvalio se nekim novim projektima u Istarskoj županiji.

      – Idemo uskoro u digitalizaciju radiologije. Želimo sve naše domove zdravlja umrežiti. To je samo jedna od tema na kojoj radimo. Digitalno gospodarstvo sedam puta brže raste od običnog. Infrastruktura više nije samo kanalizacija, voda i struja, tu je i internet, jedna od glavnih infrastruktura na kojoj radimo preko europskih fondovima. Sa svim našim gradovima projektiramo tu mrežu kako bi svi gradovi i općine mogli biti smart cities i kako bi olakšali život građana – kaže Valter Flego.

Istarski župan ističe i želju za suradnjom s Gradom Bjelovarom posebice radi sličnih interesa. Napominje kako je jedan vid suradnje moguć u smislu europskih fondova i zajedničkoga nastupa prema njima. Pulski gradonačelnik također je istaknuo želju za daljnjom suradnjom i čestitao gradonačelniku Hrebaku na naporima koje čini da bi digitalno transformirao Gradsku upravu.

       – Grad Pula je to započeo još 2006., dakle 12 godina unatrag, to je izgledalo kao gotovo nemoguće. Ono što me veseli je da što više gradova bude pristupilo tim digitalnim procesima, vjerujem da će to natjerati i državu kako bi krenula u tom smjeru jer još uvijek jedan dio državnih tijela ne koristi te usluge.

Filozofija je jednostavna – kako smanjiti troškove, ubrzati procese, biti transparentan i ponuditi bolju uslugu građanima, bilo to putem kroz e-Računa ili e-Upisa, i tako građani mogu iz svog doma koristiti usluge grada bez da uzimaju slobodan dan i koriste svoje slobodno vrijeme da dolaze do gradske uprave – napominje Boris Miletić.

U smislu buduće suradnje, župan Flego i gradonačelnik Miletić najavili su i uzvratni posjet na njihovu terenu.

 

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content