Gradonačelnik uručio nove ugovore zaposlenicima u projektu Javnih radova

Gradonačelnik uručio nove ugovore zaposlenicima u projektu Javnih radova, 1. rujna 2016., velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Novih dvadeset osoba, koji su posao dobili putem javnoga natječaja, potpisalo je ugovore na određeno te su im i uručeni u četvrtak, 1. rujna 2016., kada su službeno i stupili u radni odnos. U sklopu projekta obavljat će pomoćne poslove u mjesnim domovima.

Ugovore je s novim radnicima potpisao i uručio im ih gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec. Prisutni su bili i Vanja Posavac, predsjednica Gradskog vijeća, Jasna Višnjević, zamjenica gradonačelnika, Milan Mateković, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti te predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Bjelovar Ruža Hrga.

Pomoćni poslovi koji će se obavljati su održavanje prozora, održavanje stolarije i namještaja, održavanje zidnih pločica i sanitarnog čvora te podnih pločica, pomoćni poslovi čišćenja okoliša i parka ispred mjesnih odbora, čišćenje snijega, bojanje stolarije, klupa i stolaca, soboslikarski radovi. Sve to obavljat će se u mjesnim odborima Hrgovljani, Veliko Korenovo, Križevačka cesta, Galovac, Patkovac, Ždralovi, Novoseljani, Trojstveni Markovac, Velike Sredice, Prgomelje, Prokljuvani i Kokinac. Taj projekt javnih radova trajat će tri mjeseca, dakle do 30.studenog 2016., a neto plaća za zaposlene je oko 2, 5 tisuće kuna, objasnio je gradonačelnik Korušec.

Grad Bjelovar je u ovom slučaju poslodavac koji zapošljava, radi prijavu i odjavu na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, financira edukaciju iz zaštite na radu i zaštite od požara, prati rad zaposlenih, vodi evidenciju dolaska posao, dostavlja izvješća Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Također, financirat će troškove boja, lakova i ostalog materijala potrebnoga za rad u mjesnim odborima.

Putni troškovi priznati su onima koji imaju najveći broj kilometara od kuće do mjesnog odbora. Zavod za zapošljavanje u programu Javnih radova priznaje samo 400 kuna putnoga troška i to isključivo putem kupljene vozne karte, rekla je predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Bjelovar Ruža Hrga.

Gradonačelnik Antun Korušec podsjetio je da je 1. travnja 2016. godine Grad Bjelovar već zaposlio šest žena u Programu pomoći u kući, a čime su obuhvaćena 42 korisnika. Šestero zaposlenica još je u radnom odnosu i to do kraja rujna.

Grad Bjelovar je putem javnih radova pomogao mnogim našim sugrađanima. Zaposlili smo različite, takozvane osjetljive skupine – dugotrajno nezaposlene, ovisnike u razdoblju apstinencije, osobe iznad 50 godina starosti, Rome, mnogima nezaposlenima pomoglo da poprave svoju financijsku situaciju, a nekima je to omogućilo i dobivanje mirovine s obzirom da im je do dobivanja tog statusa nedostajalo tek nekoliko mjeseci radnoga staža, s ponosom je istaknuo gradonačelnik.

Od 2009. godine do danas potpisan je 681 ugovor o radu na određeno vrijeme u različitim programima Javnih radova u Gradu Bjelovaru.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Dubravka Dragičević

Back to top