Grad Bjelovar zaposlio šest žena u programu javnih radova

Grad Bjelovar potpisao Ugovore o radu na određeno vrijeme sa šest nezaposlenih žena, 1. travnja 2016., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Ugovore o radu na određeno vrijeme Grad Bjelovar je, u petak 1. travnja 2016., potpisao sa šest nezaposlenih žena. Šest mjeseci obavljat će poslove iz Programa javnih radova – pomoć zajednici. Svaka će žena voditi brigu o sedam korisnika. Tom mjerom obuhvaćeno je 42 korisnika koje je Grad Bjelovar detektirao uz pomoć Centra za socijalnu skrb i Udruge invalida Bjelovar

Čulo se to na javnom potpisivanju ugovora na kojemu su, uz nove zaposlenice, prisustvovali bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec, zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milan Mateković te Dijana Zekić-Kereži, predstojnica Zavoda za zapošljavanje Bjelovar.

Radnice će korisnicima pomagati u dostavi namirnica, u pripremi obroka, održavati čistoću stambenog prostora, pomagati im u brizi za vlastitu higijenu, plaćati račune, družiti se i razgovarati s korisnicima, nabavljati im lijekove i slično, rekao je tom prilikom bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec. Dodao je da će za to radnice biti plaćene 2 i pol tisuće kuna u netu.

Program javnih radova, koji je financiran iz europskog socijalnog fonda, je program Vlade Republike Hrvatske koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a Grad Bjelovar se već 2009. godine uključio u provođenje programa kao poslodavac. Gradonačelnik Korušec je istaknuo kako je na taj način Grad do sada zaposleno 661 osoba te da se mnogima nezaposlenima pomoglo da poprave svoju financijsku situaciju, a nekima je to omogućilo i dobivanje mirovine s obzirom da im je do dobivanja tog statusa nedostajalo tek nekoliko mjeseci radnoga staža.

Obveze Grada Bjelovara u Programu javnih radova odnose se na prijavu Zavodu za mirovinsko osiguranje te Zavodu za zdravstveno osiguranje, financiranje osposobljavanja iz zaštite na radu i zaštite od požara, praćenje rada zaposlenih, kao i dostavljanje izvješća Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top